Световната икономика ще порасне с 2,2% тази година

Световната икономика ще порасне с 2,2% през тази година и 2,9% през 2014 г. Такава е прогнозата на британската асет мениджмънт компанияSchroders, която си партнира у нас с „Карол Капитал Мениджмънт“.

САЩ имат най-голям принос към растежа на световната икономика и най-забележим прогрес сред големите икономики в адаптирането към последиците от финансовата криза. Анализаторите не очакват силен инфлационен ръст в краткосрочен план предвид недостатъчния икономически възход, който от своя страна оказва натиск върху цените на суровините и заплатите. Според тях глобалната инфлация ще остане в рамките на 2,6%.

Прогнозите сацентралните банки на водещите световни икономики да запазят лихвените нива близко до текущите ниски стойности. Британското дружество отбелязва разнопосочната политика на Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ – докато очакванията са ФЕД да започне намаляване на паричните стимули за икономиката, в еврозоната дебатът е как да бъдат предложени допълнителни стимули.

Анализаторите сапозитивни за капиталовите пазари в средносрочен план. Основание за това те намират в глобалното съотношение цена/печалба, което се намира под средните нива за последните 40 години, а разделено по региони това съотношение е под 20-годишните средни стойности за всички основни пазари. Най-видимо е това в случая на Япония и развиващите се пазари.

Schroders очакват цените на акциите да бъдат подкрепени от ръста в икономиката и все още атрактивните им за инвестиране цени. Британската компания е най-позитивна в очакванията си за пазара на акции в САЩ, базирайки се на качеството на компаниите и темпа на възстановяване на икономиката, който от своя страна е в подкрепа на ръста на приходите. Въпреки че в момента не са толкова атрактивни като цени колкото другите пазари по света, анализаторите считатамериканските акции за по-скоро адекватно оценени, а не надценени към момента.

Финансовите анализатори са неутралнивочакванията си за европейските капиталови пазари. „Цените на акциите на европейските капиталови пазари са много атрактивни, но политическата нестабилност в региона все още е спънка в средносрочен план пред потенциала за ръст в тази част на света“, коментира мениджърът в „Карол Капитал Мениджмънт“ Катерина Атанасова„ „Анализаторският екип на британските ни партньори е неутрален и по отношение на Япония и развиващите се пазари. Знаците за забавянето на ръста на развиващите се пазари и в частност страните БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай са причина за коригиране в негативна посока на очакванията им за ръста на БВП в тези страни“, добавя тя.

ОтSchroders прогнозиратслабо потребление на суровини в близко бъдеще, особено предвид намаленото търсене от страна на най-големия консуматор Китай. Това твърдение е особено вярно за индустриалните метали, засиленото предлагане на които оказва допълнителен натиск на цените им. По позитивни са в очакванията си за цените на ценните метали, при които в момента се наблюдава краен негативизъм.

Потенциал анализаторите виждат и в цените на някои селскостопански стоки като соята, запасите на която са силно намалели вследствие на лошите атмосферни условия през август. Секторът на недвижимите имоти също ще бъде атрактивен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *