Световната финансова криза навлиза в третата си фаза

Помните ли световната финансова криза от 2008 година? Отново е тук. Финансовата катастрофа, която започна преди седем години със срива на американския пазар на имоти и инвестиционно банкиране, е навлязла в третата си фаза, смята екип анализатори на Goldman Sachs.

Тази вълна се характеризира със спад в цените на суровините, блокиране на растежа в Китай и другите развиващи се икономики и ниска световна инфлация, казват експертите, водени от Питър Опенхаймер.

Третата фаза се корени в отговора на първите две (сривът на банките и дълговата криза в Европа) и е част от т.нар. дългов суперцикъл от последните няколко десетилетия.

Цетралните банки се втурнаха да понижават лихвените си проценти в отговор на първите две дългови кризи, като по този начин насърчиха инвеститорите да отпускат заеми в развиващи се пазари като Китай срещу прилична печалба.

Сега, когато лихвените проценти изглежда ще се покачат, кредиторите се оттеглят, а инвеститорите не залагат на суровините, които са пряко свързани със съдбата на развиващите се икономики.

Това е нещото, което свързва вълната на развиващите се пазари с първоначалния икономически срив. Докато американският пазар на имоти се сриваше, ниските лихвени проценти помогнаха за задвижване на кредитен растеж в Китай. В комбинация с опита на Китай да трансформира икономиката си и да избяга от капана на средните доходи и срива в цените на суровините, това предизвиква нова криза.

Китайските инвестиции се увеличиха стремглаво от 2008 г. насам, но излетите трилиони долари вероятно са похарчени изключително неефективно, дори прахоснически. По-бавният растеж означава, че дълговете, предизвикани от високите инвестиции, ще са по-трудни за обслужване. В най-добрия случай това ще предизвика болезнен период за китайската икономика.

„След като реалното изражение на доходността на облигациите е близо до нулата, а основните лихвени проценти са на историческо ниски нива, тази изключителна комбинация от събития породи нови опасения за устойчивостта на финансовата възрвръщаемост в дългосрочен период, особено ако дефлационните сили продължават да се развиват“, смятат експертите на Goldman Sachs.

Докато централните банки в развитите икономики започват да обмислят покачването на лихвените проценти, лихвите на по-сигурните активи и държавните облигации също трябва да се покачат.

Това създава по-малък стимул за инвеститорите да поемат рискове в чужбина, за да получат по-добра доходност. Те изваждат парите си от развиващите се пазари, което ще затрудни компаниите там да се рефинансират и да финансират бъдещи проекти. От своя страна това ще доведе до забавяне на световната икономика.

Проблемът е, че различните етапи на кризата продължават да взаимодействат помежду си, което забавя възстановяването. Точно както европейската дългова криза забави оздряваването на американската икономика през 2010 и 2011 г., сривът на развиващите се пазари удари ЕС точно в най-неподходящия момент.

Дори това да е последната фаза от финансовата криза, тя няма да приключи, докато излишъкът на кредитиране в развиващите се пазари не бъде изтеглен, а загубите понесени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *