Световните акции се задържат на най-високите си нива от близо шест години

Акциите на световните финансови пазари доближиха шестгодишни върхове в понеделник, докато щатският долар и доходността по облигациите отстъпиха заради незадоволителните данни за заетостта в САЩ, които са аргумент срещу бързото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв. Нововъзникващите пазари бяха сред най-големите печеливши, след като доскоро изоставаха от борсите в САЩ и Европа.

В края на миналата седмица статистиката показа най-слабото нарастване на работните места в САЩ от три години. Това не промени очакванията, че Фед ще спре изкупуването на ценни книжа до края на годината, но експертите прогнозират, че лихвените нива няма да бъдат повишавани от сегашното им рекордно ниско ниво поне до средата на 2015 г. Тези настроения помогнаха доходността по щатските ДЦК да отбележи най-резкия си дневен спад от октомври. Доларът отстъпи с 0.7% спрямо японската валута до 103.24 йени, което е най-ниското ниво от близо месец.

Индексът MSCI world, включващ акции от 45 държави, напредна с 0.2% и доближи отново шестгодишния връх, достигнат в края на миналата година. Основен фактор за това бяха акциите от новоъзникващите пазари, които поскъпнаха с 0.7%. Общоевропейският показател FTSEurofirst 300 се задържа на ниво от 1321 пункта, почти без промяна спрямо върховите нива от миналата седмица.

Най-печеливши бяха банките, чийто показател в рамките на индекса Stoxx 600 се покачи с 1.2%. Причина за това стана решението на Базелския комитет да облекчи някои изисквания за изчисляване нивото на ливъридж, за да не се предизвика свиване на кредитирането след прилагането на новите правила за сектора след няколко години. „Това е добра новина, тъй като ще даде на банките повече въздух и ще намали опасенията за намаляване на рентабилността“, коментира пред Reuters Дейвид Тебаут, мениджър в Global Equities.

Анализаторът също така подчертава, че активите от еврозоната водят ръста на пазарите от началото на годината, което според него е положителен сигнал за стабилизиране на региона. „Инвеститорите вече не избягват региона, както правеха доскоро“, отбелязва той. Тази седмица вниманието на инвеститорите е насочено към финансовите резултати на големи щатски банки като JPMorgan, Citigroup и Goldman Sachs.

Националните индекси на Великобритания (FTSE 100), Германия (DAX) и Франция (CAC 40) се повишиха с по над 0.2%. Следвайки тенденцията от миналата седмица, най-добре се представиха индексите на периферните държави, като испанският IBEX напредна с 0.6%, а португалският PSI 20 и италианският FTSE MIB поскъпнаха с по 0.5%. От началото на годината трите показателя са нараснали със съответно 4.4, 8.7 и 3.7%, което е значително над 0.6% при FTSEurofirst 300. Българската фондова борса също поддържа положителната тенденция от предишните сесии, като в понеделник основният индекс SOFIX напредна с 0.45% до 526.24 пункта. Оборотът на регулираната търговия достигна 1.55 млн. лв., като най-търгувани бяха акциите на „Химимпорт“ АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *