Свободните професии в България са свръхрегулирани

Намаляването на регулирането на свободните професии би улеснило входа и изхода от тях, би подобрило разпределението на ресурсите и би регулирало свърхпечалбите. Това показват резултатите от доклад на Европейската комисия (ЕК), цитиран от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според анализаторите от ЕК голяма част от свободните професии в Европейския съюз са свръхрегулирани от правителствата, като България не е изключение. „За редица свободни професии се създават нормативни актове, които регулират навлизането в браншовете и начина на работа на заетите в тях – създават се камари, предоставят се изключителни права, съществуват голям брой изисквания към практикуващите ги, определят се цени на услуги (максимални, минимални, фиксирани) и се установяват редица ограничения при упражняването на професиите“, отбелязват досегашните наблюдения на комисията от ИПИ.

В новия си доклад от ЕК разглеждат регулирането на четири свободни професии – адвокати, одитори, архитекти и инженери – и връзката му с ефективното разпределение на ресурсите и маржа на печалбите в периода 2008 – 2011 г. Наблюденията на Брюксел сочат и негативните ефекти от подобна прекомерна регулация – като например понижаване на качеството и оскъпяването на услугите, затварянето на достъпа до професията, а съответно и ограничаване на конкуренцията в сектора.

Отчетените резултати сочат още, че намаляването на свръхрегулирането на свободните професии би повлияло позитивно не само на самите регулирани професии, но и да други, които са свързани с тях (като например строителството), и по този начин би довело до положителен ефект и за голяма част от икономиката.

Докладът на ЕК разделя държавите в ЕС в три групи в зависимост от степента на регулиране на достъпа до разглежданите свободни професии. България попада в групата на държавите, които поставят сериозни бариери пред навлизането в професиите, заедно с Дания, Испания, Латвия, Холандия, Португалия и Великобритания. Сред страните, които регулират в по-малка степен достъпа до професиите, са Белгия, Италия, Унгария, Малта и Швеция. В третата група остават държавите, които не могат да се причислят към другите две групи, тъй като тенденциите в регулирането са по-малко ясни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *