Седмицата започна положително за световните фондови пазари

Европейските акции поскъпнаха в понеделник (12.05) до най-високите си нива от повече от шест месеца, след като добивните компании на Стария континент отчетоха ръст, съобщава Bloomberg. Същевременно акциите на Sky Deutschland AG също поскъпнаха, след като British Sky Broadcasting Group Plc съобщи, че води преговори за купуване на немската компания. Американските акции също отчетоха добра сесия и бутнаха бенчмарк индексите нагоре. Акциите на интернет компании и на малките компании поскъпнаха, на фона на сделки, които увеличиха увереността в най-голямата икономика в света. Днес (13.05) азиатските акции движат местните бенчмарк индекси нагоре, след кат инвеститорите отчетоха положителните финансови резултати на компаниите. Върху движението на азиатските акции оказаха влияние и американските индекси.

Индексът Stoxx Europe 600 се покачи с 0.7% до 340.96 пункта. Бенчмаркът регистрира ръст за четвърти пореден път миналата седмица, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че Управителният съвет на банката е готов да предприеме действия, относно икономическите стимули, през юни, ако данните за инфлацията не са задоволителни.

Избирателите в районите Донецк и Луганск гласуваха на референдум отцепването си от Украйна, съобщи руската агенция РИА Новости късно вчера. Правителствата в Киев, САЩ и ЕС обявиха референдумите за нелегални. ЕС добави още 2 компании и 13 лица, свързани с безредиците в Украйна, в списъка със санкциите срещу Русия. На 25-и май в Украйна са насрочени президентски избори, като ЕС и САЩ са обявили, че ще помогнат за поддържане на мира по време на изборите.

Националните бенчмарк индекси се покачиха в 16 от 18 западноевропейски държави в понеделник. FTSE 100 отчете ръст от 0.6%, DAX се покачи с 1.3%, а CAC 40 добави 0.4%.

JPMorgan повиши рейтинга си за европейските добивни компании на базата на съкращения на разходи в тези компании и повишаването на търсенето от Китай. JPMorgan също така посочи Rio Tinto Group и BHP Billiton Ltd като най-атрактивни в индустрията.

Измерителят на акциите на европейските добивни компании скочи с 2.7%, а цените на медта и други основни метали също се покачиха. Акциите на BHP Billiton се повишиха с 2.7% до 1948 пенса, на Rio Tinto – с 4.8% до 3340 пенса, а на Anglo American Plc – с 2.3% до 1 641.5 пенса.

Акциите на Sky Deutschland, която се контролира от компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox Inc., скочиха с 9.9% до 6.97 евро. Мърдок, който притежава около 39% от BSkyB, работи по сделка, оценена на около 10 милиарда евро, с която ще слее BskyB с компаниите, които притежава в Германия и Италия, коментират запознати за Bloomberg.

Най-големият производител на компютърни мишки в света Logitech, отчете скок на цената на акциите си с 6.8% до 11.85 швейцарски франка. Credit Suisse покачи рейтинга на компанията до позитивен (акциите са атрактивни за купуване), от неутрален. Според Credit Suisse прогнозите на компанията за продажби и печалби за 2015 година са много ниски. Logitech предвижда продажби в размер на $2.16 милиарда и $145 милиона оперативна печалба.

Акциите на Alstom се покачиха с 2.8% до 29.02 евро. Siemens, която се бори с General Electric Co. за енергийния бизнес на Alstom може да предложи да прехвърли бизнеса си за ЖП сигнализация на Alstom Transport, като част от подобрената оферта, съобщи Les Echos, цитирайки запознати с преговорите.

Air France-KLM Group добави 4% до 10.73 за акция. Авиокомпанията съобщи, че броят на пасажерите и се е увеличил с 1.8% през април до 6.7 милиона души.

В САЩ индексът Standard & Poor's 500 се покачи с 1% до 1 896.65 пункта, над рекорда си от 2-и април. Dow Jones Industrial Average отчете ръст от 0.7% до 16 695.47 пункта, достигайки до най-високата си стойност някога. Nasdaq Composite скочи с 1.8%, с което сви спада си от началото на годината до 0.8%.

Акциите на Netflix Inc., които се понижиха до миналата седмица с 31%, спрямо рекорда си от преди два месеца, в понеделник скочиха с 5.1%.

Някои акции на технологични компании се възстановиха частично от големите загуби миналата седмица. Акциите на Twitter Inc. се покачиха с 5.9%, след като поевтиняха с 18%. Facebook Inc. отчете ръст от 4.5%, след спад от 5.3% миналата седмица. Yahoo! Inc. добави 2%, след като потъна с 8.4%.

8 от 10 основни индустриални групи в S&P 500 отчетоха повишение в понеделник. Производителите на суровини регистрираха скок от 1.3%, като акциите на Alcoa Inc. се покачиха с 4.2%. Акциите на United Technologies Corp. и General Electric Co. се покачиха с поне 1.4%.

На азиатските борси, индексът MSCI Asia Pacific се покачи с 1% до 139.19 пункта днес в 1ч. следобед в Токио.

Японският индекс Topix скочи с 1.7%.

Hang Seng добави 0.3%, след като вчера отчете най-големия си скок от седем седмици, на фона на оптимизъм, че планирани реформи от китайското правителство, ще дадат тласък на фондовите пазари в страната. Индексът Hang Seng China Enterprises се покачи с 0.2%. Shanghai Composite отчете спад от 0.1%.

Измерителят на новите кредити, отпуснати в Китай, се е понижил през април, след като властите продължиха политиката за борба с финансовите опасности, с което рискуват влошаване на икономическата ситуация в страната. Общото кредитно финансиране е било 1.55 трилиона юана ($248 милиарда) през април, съобщиха от централната банка на Китай в понеделник, сравнено с 2.07 трилиона през март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *