Сериозно покачване на фондовите пазари в Азия

Борсовите индекси в Азия регистрираха силни повишения в днешната търговия. Повод за изкупуванията на акции даде изказването на американския финансов министър Тимъти Гайтнър, който заяви, че вижда някои „окуражителни сигнали“ за възстановяване на финансовите пазари.
Позитивно влияние върху настроенията имаше и новината за ръст на продажбите на автомобили в САЩ през март на месечна база, коeто доведe до засилен интерес към автомобилните компании, листнати за търговия в Азия. Именно те се превърнаха в основния двигател на търговия в днешната сесия.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific скочи с 4,6 на сто тази сутрин и се движеше на нива около 86 пункта. Това е най-големият дневен ръст на показателя от 30 октомври миналата година досега, предава Bloomberg. От 9 март досега пък бенчмаркът вече се е вдигнал с 22 на сто.
Днес в Япония Nikkei 225 се повиши с 4,4 на сто до 8 720 пункта, достигайки най-високата си стойност от 9 януари досега. Заедно с повишението от вчера, ръстът на Nikkei 225 вече е 7,5 на сто за април. На особен интерес в Токио се радваха представителите на автомобилния сектор, като Honda и Nissan повишиха пазарната си капитализация съответно с 11 и 14 на сто.
Най-голямото повишение в региона се наблюдава в Хонконг, където Hang Seng скочи с над 7,4 на сто,приключвайки сесията при ниво от 14 520 пункта. Днешното повишение е най-големият дневен ръст на индекса за тази година, като основни двигатели на търговията бяха представителите на финансовия сектор.
Еуфорията в Азия доведе до достигането на седеммесечен връх от китайския индекс Shanghai Composite. Той се повиши с 1,4 на сто до 2 441,82 пункта в рамките на търговията, но в крайна сметка не успя да задържи целия си ръст и приключи сесията с 0,7 на сто по-високо от вчера при 2 425,29 пункта. От началото на годината индексът вече е напреднал с близо 34 на сто.
Значителни повишения бяха отбелязани още в Тайван (3 на сто за Taiex), Южна Корея, където Kospi напредна с 3,5 на сто, както и в Индия и Сингапур, чиито водещи индекси се движат с ръстове от съответно 5,1 и 4,8 на сто.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *