Какви са опциите на ЕЦБ за експанзивна паричната политика?

Днес се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали основния лихвен процент в еврозоната от 1,5% до 1%. Повечето големи централни банки вече редуцираха драстично лихвените си проценти до нива близки до нула.
Същевременно ръководството на ЕЦБ намекна, че банката може да прибегне и до нетрадиционни мерки за експанзивна паричната политика, за да стимулира по-бързото възстановяване на икономиката в еврозоната.
Досега ЕЦБ се въздържаше от директни покупки на ценни книжа на финансовите пазари, за разлика от много други централни банки, в това число и Английската, Американската и Японската централна банка. Въпреки това ЕЦБ промени своята политика и започна да предоставя неограничено финансиране на банките при фиксиран лихвен процент в края на миналата година, като приема широк набор от активи като обезпечение. Тези мерки биха могли да се разглеждат като допълнение на класическия метод за експанзивна парична политика чрез намаляване на основния лихвен процент.
Възможните варианти за увеличаване на ликвидността на финансовите пазари, между които ръководството на ЕЦБ може да избира, се разглеждат в анализ, публикуван от Ройтерс.

Удължаване на матуритета на неограниченото финансиране
През октомври миналата година ЕЦБ започна да предоставя неограничени заеми на банките при фиксиран лихвен процент, вместо при плаваща лихва, която се променя с търсенето на кредит. ЕЦБ ще продължи да предлага неограничено рефинансиране за банките поне до следващата година. В момента срокът за рефинансиране на търговски банки е максимум 6 месеца и много анализатори смятат, че той трябва да бъде удължен до поне 12 месеца, за да има по-силен ефект намалението на основния лихвен процент.

Изкупуване на дългосрочни корпоративни облигации
Това е един от най-вероятните варианти за увеличаване на ликвидността. Като изкупува дългосрочни облигации на частни компании, ЕЦБ ще улесни достъпа им до финансиране при благоприятни условия. ЕЦБ може да купува корпоративни книжа както от компаниите-емитенти, така и от банки, които са инвестирали в такива книжа. Самият избор на облигации може да се предостави на местните централни банки в съответствие с капиталовите изисквания на ЕЦБ. Недостатък на тази опция е нееднаквият достъп на малките и средните компании до капиталовите пазари.

Изкупуване на банкови облигации
Тази опция е малко вероятна, защото не би имала директен ефект върху реалната икономика.

Изкупуване на банкови заеми
Тази мярка ще бъде доста рискова за ЕЦБ, защото включва изкупуването на обезпечени с ипотечни заеми и други рискови активи ценни книжа. Друг проблем при този вариант е определянето на разумна цена на тези активи.

Изкупуване на краткосрочни корпоративни книжа
Пазарите на краткосрочни корпоративни книжа бяха засегнати най-силно от кредитната криза. Чрез тяхното изкупуване ЕЦБ ще разреши ликвидните проблеми на компаниите. Основният недостатък на тази опция е, че състоянието на този пазар е различно в различните страни от еврозоната и страните с по-развит капиталов пазар ще спечелят повече. Този проблем би могъл да се преодолее, ако ЕЦБ предостави на националните централни банки възможността сами да преценяват дали да купуват краткосрочен или дългосрочен корпоративен дълг.

Изкупуване на правителствени облигации
Европейското законодателство забранява на ЕЦБ да изкупува дългови книжа директно от правителствата. Въпреки това, банката може да заобиколи тази рестрикция, като купува правителствени облигации на вторичния пазар от банките. Прилагането на тази мярка би могло да се възпрепятства от големите различния между доходността на държавните облигациите на различните правителства.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *