Симеон Дянков: Данъчната политика не бива да се променя в период на криза

Данъчната политика не бива да се променя в период на криза, каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на пресконференция за представяне на структурните реформи в НАП.
Идеята за премахване на плоския данък „е малоумна, тя дори не е необмислена или некомпетентна“, каза в отговор на въпрос Дянков. Плоският данък е работил много добре за България и той е малка част от това, което е създадено през последните години в страната, което е трудно да се корумпира, просто защото за всички е едно и също, заяви той.
Финансистът отхвърли категорично идеята за въвеждането на диференциран ДДС за някои стоки като лекарства и печатни изделия. По думите му настоящият момент не е подходящ за подобни реформи, освен това може и други сектори да поискат по-нисък ДДС. Посочените предложения се съдържат в доклад на икономисти на БАН за необходими данъчни реформи, поръчан от президента Георги Първанов, като документът все още не е представен официално.
„Във време на криза не се пипа данъчната политика, понеже има неочаквани ефекти и те се научават със закъснение“, заяви финансовият министър. При влизане в криза, когато приходите така или иначе намаляват, ако се правят и данъчни реформи, държавата се обрича на поне още две-три години допълнителен спад на икономиката, коментира Дянков.
Трябва от средата или края на следващата година страната вече да показва икономически растеж, за да може да направим всички неща, които сме обещали на хората, каза Симеон Дянков.
Едва ли ще имаме основание да ревизираме прогнозата си за бюджета в края на тази година, каза още министърът. Той посочи, че ще очаква от предстоящите си срещи с представителите на МВФ у нас да чуе по-скоро тяхната прогноза за икономическото развитие на България за следващата година на базата на това, което се случва в глобалната и регионалната икономика.
В отговор на въпрос министър Дянков каза, че обсъждането на темата за еврофондовете при президента е закъсняло с поне 15 месеца, защото информация за проблеми по усвояването на средства по САПАРД, ФАР и по Шенген е имало още през юни-юли 2008 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *