Ситуация на повишена неопределеност

Точно преди 2 г. започна световната финансова и икономическа криза – на 9 август 2007 г. френската банка Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) прекрати дейността на 3 свои фонда, работещи на пазара на недвижими имоти в САЩ и специализирани в отпускането на кредити на лица с ниски доходи.
Само няколко часа след публикуването на тази новина множество банки в света спряха да си предоставят една на друга обичайните краткосрочни кредити, което веднага доведе до недостиг на ликвидни средства в световната финансова система.Според специалистите точно в този момент започна сегашната криза, която бързо обхвана цялата световна икономика, пише Виталий Макарчев от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.
Сега, две години по-късно, е ясно, че най-лошото бе избегнато – световната финансова и банкова система устояха, извънредните мерки на правителствата от Г-20 попречиха световната икономика да навлезе в етап на депресия и дефлация. Сега обаче в световната икономика има „повишена неопределеност“, като бизнесът и анализаторите изказват различи мнения за същността и продължителността на устойчивия растеж на фондовите пазари, отчитан напоследък.
През последните три седмици от страните с най-силно развита промишленост идват впечатляващи данни за силно подобряване на ситуацията в ключови икономически области. През летните месеци на световните фондови пазари се върна оптимизмът, който отдавна вече не се забелязваше, а сега премина и в бизнес средите като цяло.
Мнозина анализатори предполагат, че световният фондов пазар е преодолял фазата на спад и вече е преминал в период на стабилен растеж. За опитните бизнесмени обаче неочакваният растеж на фондовите борси буди опасения и според някои от специалистите може би става дума за голяма спекулативна игра с акции на банки, както и с котировките на петрола и металите. Според тях сегашната тенденцията ще се промени през есента, когато инвеститорите, завърнали се от летните си отпуски, бъдат принудени да осъзнаят цялата дълбочина и последици на кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *