Сключих неизгодна сделка поради крайна нужда. Какви са правата ми?

Преди по-малко от година бях заболял тежко и имах нужда от пари, за да си направя съответните изследвания, а впоследствие и да заплатя необходимотолечение. Заплатата, която получавах, беше минималната, а в същото време не можех да разчитам и на своите близки, които също бяха в затруднено финансово положение. Не ми достигаха парите и реших дапродам апартамента сив центъра на града и с тях да заплатя лечението си. Знаех, че цената, която получавам, е по-ниска от тази, която бих могъл да получа при други условия, но нямах избор и трябваше да направя продажбата Заради неотложната нужда от лечение нямах достатъчно време да потърся, преценя и сравня с други оферти. Има ли какво да направя, за да разваля сделката и да си върна собствеността над апартамента?

Кои договори могат да бъдат сключени при крайна нужда и явно неизгодни условия?

Договорът, който сключвам, когато съм в крайна нужда и явно неизгодни условия за мен по принцип поражда действие. Поради факта, че съм бил принуден от обстоятелствата да се съглася с уговорките, които са явно несправедливи за мен, законът ме защитава и ми дава право да поискам от съда да обяви договора за недействителен. Последиците ще са такива, че все едно договорът изобщо не е бил сключван. Аз, като страна в договора, чиято воля е опорочена, имам право да предявя иск срещу насрещната страна и да започна процес с цел да унищожа договора и той вече да не поражда правни последици.

За да е сключен при крайна нужда и явно неизгодни условия, договорът трябва да е възмезден, което означава, че срещу моето задължение (например да прехвърля собствеността на апартамента на другата страна), другата страна да заплати равностойна цена.

Какво означава да съм в състояние на крайна нужда?

Крайната нужда представлява такова състояние, при което е налицелипсаилинедостатъчностна парични или материални (храна, лекарства) средства за задоволяване наосновни потребности. В крайна нужда мога да изпадна и когато имам определени зависимости – пристрастяване към наркотици, алкохол, и нямам средства, за да си позволя да ги закупя. Тогава необходимостта от задоволяване на тези зависимости може да ме накара да сключа неизгодни сделки.

Намирам се в състояние на крайна нужда например, когато нямам пари, за да си осигуря храна, за да си платя данъците или някакви други задължения, за да издържам семейството си, за да си купя лекарства и други. Т.е. това е състояние, в което аз имам нужда от нещо, което не мога да си позволя в момента, тъй като аз се намирам в някакво имуществено затруднение.

Състоянието ми на крайна нужда трябва да е оказало влияние върху волята ми при сключване на договора. Всъщност именно поради тази липса или недостатъчност аз сключвам договора. Ако при нормални обстоятелства, т.е. когато аз имах достатъчно средства, за да си купя лекарства и да заплатя за лечението си, аз нямаше да сключа сделката, то тя е сключена при условията на крайна нужда.

Какво представляват явно неизгодните условия?

На първо място от самия договор трябва да проличава, че той е неизгоден. Неизгодните условия представляватзначителна разлика между стойността на това, което получавам по договора, който съм сключил,и стойността, която бих получил, ако имаше възможност да потърся друг вариант. Т.е. тук има огромно несъответствие между пазарната стойност на апартамента и тази цена, която аз съм получил. С това се накърнява принципът на еквивалентност на престациите (прехвърляне на правото на собственост на апартамента срещу съответна цена).

Дали договорът е сключен при явно неизгодни условия, следва да се прецени спрямо конкретния случай, като се вземат в предвид обстоятелствата, при които е сключен, имотното състояние на страните, икономическата обстановка в страната и т.н.

За да е налице унищожаем договор поради крайна нужда и явно неизгодни условия, тези предпоставки трябва да са налице едновременно в момента на сключването.

Важно!Възможно е да сключа сделка в условията на крайна нужда, но тя да не е при явно неизгодни условия. Тогава няма да имам основание да унищожа договора, тъй като няма да има явно несъответствие между цената, която получавам, и реалната цена на апартамента ми.

Друг важен момент е, че не е необходимо насрещната страна по договора да има намерение да се облагодетелства от него.

Възможно развитие:

Облагодетелстваната страна може даотстрани ощетяванетоми и да ми доплати разликата в цената, която ми е дала, и пазарната стойност на апартамента.
Мога да предявяискза унищожаване на договора в едногодишен срок от сключването му. След изтичането на този период не мога да го направя – единственото защитно средство, което ми остава евъзражението, но то се използва във вече започнал процес по инициатива на другата страна.
Със съдебното решение, с което се унищожава сделката, правните последици могат да се прекратят за в бъдеще – т.е. да породят действието си от момента на постановяването (ако договорът е с продължително и повтарящо се изпълнение) – например при прекратяване надоговор за наем. Обаче правните последици могат да се прекратят и с обратно действие от момента на сключване на договора, както е по правило – например припродажбата на апартамент, когато всяка от страните трябва да върнат това, което са дали.
Правата на трети лица (тези, които не са страни по договора, сключен при крайна нужда и явно неизгодни условия) се запазват и не се засягат от унищожаването на сделката, но само ако са ги придобили преди вписването на исковата молба за унищожаване. Т.е. ако облагодетелстваната страна по сделката е продала апартамента на друг и това е вписано в регистъра преди аз да подам иск за унищожаване, то той остава собственик на апартамента. Аз имам право наобезщетениеот този, който е продал апартамента ми. Размерът на обезщетението е разликата между пазарната стойност на имота и стойността, която аз съм получил.

(*)Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.(*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *