Скокът на цените е според джоба

Петкан Илиев

Дали ще има повишаване на цените на стоките в момента е въпрос предимно на очаквания. И гражданите, и фирмите, че дори и държавата очакват цените да скочат. Причините за това са много и различни.

Първата ще бъде закръгляването при изчисляването на стоките в евро. Нещо, което струва 1 евро например, няма да бъде смятано по 1,95582, а направо ще стане 2 лева. Търговците винаги са закръгляли нагоре и никой не очаква да спрат да го правят. Затова в такива ситуации спекулантите веднага излизат на преден план. Случаят се използва и от браншовите съюзи – всеки от тях вече се заканва на потребителя с ценова тесла – хлебари, таксиметрови шофьори, месари и т. н. Те оправдават нарастването на разходите си с това, че държавата е повишила примерно цените на тока, че правителството е вдигнало акцизите на горивата или пък виновен е световният империализъм, арабският свят, Бин Ладен и затова те налагат високи цени. Както се вижда, причини винаги могат да се намерят.

Моите очаквания обаче са, че вероятно първоначално (даже още преди 1 януари 2007 г.) ще има някакво повишаване на цените именно заради очакванията главно на потребителите, но то ще е слабо. Дори в първата половина на годината цените да скочат въпреки очакванията и инфлацията да бъде малко по-висока от тазгодишната, в средата на годината всичко ще се намести. Това е нормално за България, защото лятото е цикъл на спадащи цени, тогава обикновено имаме дефлация, след което идва леко повишаване и цените се наместват до пазарните си стойности. Единствената опасност, която може да има за българския пазар и да предизвика неочаквани шокове, е амплитудата при цените на горивата, на суровия петрол.

Иначе другите фактори едва ли ще се отразят толкова на българския пазар, защото не очаквам големите вериги като МЕТРО и „Билла“ да се възползват от това нещо. Те ще продължат да продават на база своите разходи – в зависимост от това на какви цени купуват от своите контрагенти. При случай, че производители и търговци също завишат своите цени (което определено се очаква), остава успокоението, че големите вериги като значителни потребители на продукти печелят от оборота, а не толкова от разликата в цените. Според мене те дори ще въздействат върху тези производители и ще се опитат да спрат евентуален ценови тероризъм поради влизането в ЕС.

Едва на 1 януари ще разберем и дали ще има наплив на чужди евтини стоки, които да изместят нашите поскъпнали продукти. Според мен обаче това ще стане само ако родните не отговарят на евростандартите.

Българският потребител не би издържал шоково поскъпване и затова подобен експеримент е обречен на провал. Тогава ще има драстично спадане на продажбите, а фирмите едва ли биха си го позволили. В икономическата теория се определят т. нар. еластични и нееластични стоки. Стоките от първа необходимост са нееластични, цената може да се вдига, но промяната в потреблението е много слаба. Човек, който има малко пари, ще се откаже от екскурзия в чужбина или дори от дрехи и обувки, но от хляба не може да се откаже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *