Скъпият нефт провокира авиопроизводителите да търсят алтернативни горива

Еърбъс изпробва заместител на керосина

В съревнованието за използване на екологични самолетни горива Еърбъс спечели първия етап, пише Financial Times Deutcshland. В петък компанията е извършила пробен полет с Еърбъс А380 със синтетично течно гориво, което почти не съдържа сяра, и е добито от природен газ,. По данни на компанията става дума за тричасов полет, при който за първи път в цивилната авиация е използвано алтернативно гориво, заменило керосина.

С използването на горивото GTL (Gas-to-Liquids) Еърбъс изпреварва американския си конкурент Боинг. Но и американците още през този месец ще изпробват на Джъмбо-джет 747 синтетично гориво, получено от биомаса (BTL). Очевидно големите производители в авиоиндустрията смятат, че и занапред керосинът ще остане скъпо гориво. Пионер в заместването му със синтетично гориво бе американската армия. През септември 2006 г. за първи път бомбардировач В52 използва в част от моторите си гориво GTL, а по-късно – през септември 2006 г., и осемте мотора на бомбардировача бяха заредени с алтернативното гориво. Така че военните изпреварват с повече от година цивилната авиоиндустрия. Двигател в търсенето на алтернатива е стремежът им да не зависят в толкова голяма степен от нефта и от близкоизточните държави. Опазването на околната среда се явява допълнителна опция.

Горивото за пробния полет на Еърбъс А380 е доставено от Шел. Холандско-британският концерн има икономически интереси в заместването на керосина с гориво, добивано от природен газ, тъй като може да изгради съвместно с емиратство Катар инсталация за производство на GTL-продукция. Това гориво има по-голяма енергийна ефективност и практически не съдържа сяра, а съдържанието на въглероден двуокис е на нивото на керосина.

Според Еърбъс редовното използване на биологични горива ще започне едва през 2020 г. „Ние планираме внедряването на биогорива от второ поколение, когато ще ги има в достатъчни количества”, съобщи говорителят на Еърбъс. Засега биогорива се добиват от рапица и захарно цвекло. Заради увеличеното търсене на тези суровини, използвани основно като храна, цената им вероятно ще се увеличи. Затова се правят опити да се добиват биогорива от водорасли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *