Слабите икономически данни от САЩ подкрепиха цената на златото

Фючърсните контракти върху златото отстъпиха от достигнатото двуседмично дъно, за да затворят петъчната търговия с повишение. По-слабите от очакваното данните за заетостта в САЩ охладиха очакванията, че Федералният резерв ще започне поетапно свиване на стимулите още на заседанието си през настоящия месец.

Златото с доставка през декември поскъпна с 1,35% в петък, затваряйки седмицата при 1 391,70 долара за тройунция. Контрактите се търгуваха с понижение от 1,2 на сто в четвъртък.

Въпреки силният резултат в петък, цената на златото загуби 0,25% на седмична база, отбелязвайки втората си поредна седмица на спад.

Фючърсите поевтиняха до двуседмично дъно от 1 361,80 долара за тройунция по-рано в петък преди щатското министерство на труда да обяви, че икономиката на САЩ е добавила 169 000 работни места през август. За сравнение очакванията на експертите бяха за ръст от повече от 180 000 през осмия месец на годината.

Ръстът на работните позиции през юли бе ревизиран надолу до 104 000 спрямо предварителната оценка от 162 000. Цифрата за юни пък бе понижена до 172 000 от 188 000.

Същевременно равнището на безработица отстъпи до 4,5-годишно дъно от 7,3 на сто в сравнение със 7,4% през юли. Това обаче отчасти се дължи на свиващата се работна сила.

Движенията в цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очакванията за това дали централната банка на САЩ ще прекрати мащабната си програма за количествени улеснения по-рано от очакваното. По-рано през годината председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че решението за ограничаване на стимулите ще зависи от това дали икономическите новини от Щатите са достатъчно силни.

По-слабите данни за заетостта рефлектираха и върху котировките на американските пари, които попаднаха под тежък натиск. Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, спадна с 0,6% в петък, затваряйки търговията при 82,18 пункта.

Поевтиняването на американската валута обикновено стимулира цената на златото и другите деноминирани в долари стоки, правейки ги по-евтини и съответно по-привлекателни за притежателите на други парични средства.

При търговията с други ценни метали контрактите върху среброто с доставка през декември поскъпнаха с 2,7% в петък, завършвайки седмицата при 23,88 долара на тройунция. На седмична база стойността на актива добави 1,4 на сто.

Медта с доставка през декември поскъпна с 0,5 на сто в петък, за да затвори седмицата при 3,261 долара за паунд. Цените на червения метал нараснаха с 0,7% спрямо седмица по-рано.

Междувременно петролните контракти поскъпнаха с 2 на сто в петък, достигайки най-високото си ниво от май 2011 г. на фона продължаващите очаквания за военни действия на САЩ срещу Сирия. Лекият суров петрол WTI с доставка през октомври поскъпна с 1,75% в петък, затваряйки седмицата при 110,26 долара за барел. Суровината добави 2,35% на седмична база, постигайки втората си поредна седмица на растеж.

Опасенията, които предизвикаха поскъпване на “черното злато“, бяха свързани с нарастващата вероятност за смущения в доставките от Близкия Изток вследствие на военен удар на САЩ срещу режима на Башар Асад. Страните от Близкия Изток са отговорни за близо 35% от световното производство на петрол по данни от 2012 г.

Пазарните участници също така са загрижени за участието на Иран – шестият по големина производител на петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в един евентуален конфликт.

Фючърсите върху петрола сорт брент с доставка през октомври поскъпнаха с 0,55% в петък, приключвайки седмицата при 115,89 долара за барел. Търгуваните в Лондон контракти добавиха 1,6% на седмична база, като по този начин спредът между брента и суровия петрол WTI достигна 5,63 долара за барел в края на търговията в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *