Слабият пазар на труда и високата фирмена задлъжнялост спират растежа

България ще бъде подложена на специално наблюдение от ЕК и заради междуфирмената свръхзадлъжнялост и слабата гъвкавост на пазара на труда, става ясно още от доклада за дисбалансите. Критиките в случая са същите като година по-рано. Проблемната свръхзадлъжнялост:

– Фирмената задлъжнялост остава висока и може да повлияе негативно върху инвестициите, краткосрочния и средносрочния икономически растеж. Тази година ЕК добавя, че дефлационните процеси в България притискат допълнително фирмените бюджети.

– Високите дългове са проблем най-вече за компаниите в строителството, имотния бизнес, туризма и други услуги, което в крайна сметка може да доведе до неплащане на кредити и да удари банковия сектор. Тази година рисковете за банковия сектор поради задълженията на корпоративния сектор се оценяват като по-високи, отколкото през миналата.

– Задлъжнялостта на бизнеса се отразява неблагоприятно и на търсенето на кредити. Кредитирането на фирми остава доста ниско въпреки намаляването на лихвите. Същевременно компаниите предпочитат да спестяват. Тези фактори се отразяват и на трудовата заетост, която намалява през последните години.

– Повечето дългове са концентрирани в нефинансовия частен сектор, най-вече при свързаните предприятия. Този тип междуфирмено финансиране крие сравнително ниски рискове, но може да бъде проблем, ако чуждестранните инвеститори решат, че средата в България е станала рискова. Същевременно от ЕК отчитат спад на чуждите инвестиции в страната през последните години. Позитивното е, че позициите на България за увеличаване на износа се оценяват като добри.

– Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) коментира за „Капитал Дейли“, че евентуални мерки от страна на държавата по отношение на свръхзадлъжнялостта биха били по-стриктно спазване на сроковете за плащанията към бизнеса и ограничаване на просрочените плащания.

Слаб пазар на труда:

– Пазарът на труда е слаб, с ниска заетост и висока безработица, която е била под 6% през 2008 г., 13% през 2013 г. и 11.7% през 2014 г. Въпреки известно подобрение на пазара на труда през 2014 г. от ЕК посочват, че дългосрочната безработица нараства и рисковете се превръщат в структурни.

– Отново се споменава, че силното увеличаване на минималните социално осигурителни и трудови възнаграждения през последните години без ясни критерии за определянето на прага им води до риск от прекалено оскъпяване на наемането на нискоквалифицирани работници на пазара.

– Ниското качество на образованието и несъответствието между образователните програми и нуждите на бизнеса продължават да фигурират като неадресирани проблеми.

– Калоян Стайков от ИПИ коментира, че от посочените в доклада най-големият проблем за България е именно липсата на гъвкавост на трудовия пазар, където въпросните минимални прагове за заплати и осигуровки пречат на възстановяването му след кризата. Според Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“ натискът на ЕК би трябвало да има положително въздействие за започване на отдавна отлагащи се реформи в банковия сектор, пазара на труда, пенсионната система, здравеопазването и др. Той добави, че минималните прагове за трудови възнаграждения и осигуровки трябва да се съобразяват със състоянието на икономиката, за да не продължават да се губят работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *