След тотално свиване,очакват повишение на ипотечните кредити у нас до края на годината

През второто полугодие на 2009 г. обемите отпуснати кредити се очаква да се увеличат в резултат на вълна от покупки, мотивирани от падащите цени на недвижимите имоти, смятат от консултантската компания КредитЦентър.
Все пак обемите ще останат далеч от тези, които се реализираха на пазара през 2006, 2007 и първата половина на 2008 г. Очакванията са лихвените нива да се задържат около сегашните, като отделни финансови институции могат да подобрят условията си с цел заемане на определен пазарен дял в ипотечното кредитиране на физическите лица.
Процентът на финансиране ще се запази до около 60 – 70% от стойността на имота, като надценените имоти ще бъдат в неизгодна позиция по отношение на финансирането. През второто полугодие ще се появят първите продукти за така наречените „коректни и лоялни клиенти”. Банките ще предложат по-лесен достъп до кредитиране и по-добри параметри на кредитите за клиентите с чиста кредитна история, които ползват много и разнообразни банкови услуги и са доказали, че могат да спазват условията по договорите си.
След години на изключителна динамика първото полугодие на 2009 г. показа трайно свиване на кредитирането, сочи анализът на компанията. Както банките, така и потребителите предпочетоха да изчакат развитието на кризата, на общите икономически показатели и на пазара на недвижими имоти. В края на април под влияние на понижените цени на имотите и първите сигнали за успокоение на потребителите, пазарът на кредити у нас усети оптимизъм. Купувачите се завърнаха, първоначално за проучване, а след това и за реалния действия, а тези, които изпитваха по-сериозни затруднения предприеха логични стъпки за справяне в ситуацията, което повиши общата динамика в сектора.
Общо състояние на пазара

Сравнителният анализ на данните от първото полугодие на 2009 г. спрямо това на миналата 2008 г. сочи спад на почти всички основни показатели. Причината е в задълбочаващата се несигурност в резултат на нарастващата безработица и неяснота за дълбочината на световната криза. Добрата новина бе стабилността на банковата система и сравнително ниският дял на лошите кредити.
Няколко типа сделки се сключваха през първото полугодие на годината, като най-голям е делът на класическите ипотечни кредит за покупка на имот, следван от класическите потребителски кредити и потребителските кредити, които се използват за допълване на спестените средства и също биват инвестирани в сделките. Макар и и по-малко, се теглеха и ипотечни кредити за лично ползване, които заместват донякъде бизнес кредитите при собствениците на малки фирми или едноличните търговци, казват от компанията.
Периодът беше белязан от изключително голям процент клиенти, които спират още на етап проучване на пазара.
Кредитни характеристики
През първото полугодие на 2008 г. лихвите в евро се движеха в рамките на 7,25% – 7,5%, докато през настоящата година те достигнаха 8 – 10%.

Спад от малко над 21,8% отбелязва средният размер на кредитите в София, като през първото полугодие на 2009 година той е бил 35 100 евро.
Малките и големи кредити почти са изчезнали от пазара. Най-голям е делът на заемите между 30 и 50 хиляди евро.
Максималният обем на финансиране беше най-често обсъждан от клиентите и финансиращите организации. Причината е в движението на цените на имотите надолу, както и в по-високите проценти на риск, които банките са длъжни да калкулират във всяка подобна сделка. Ако към средата на 2008 година най-голям дял заемаха кредитите с финансиране между 80 и 90% от покупката, то днес в обшия случай се отпускат между 40 и 60%. Вече твърде рискови като продукти, кредитите със 100% финансиране изчезнаха, като за сравнение дори през 2007 г.те са присъствали с 4% от обшия дял.
В началото на 2007 г. за първи път се появиха кредити за срок от 35 години и бързо набраха сила поради позитивното съчетание на по-ниски месечни вноски и падащи лихви. През първото полугодие на 2008 г. най-голям дял имат кредитите с продължителност над 25 години. През 2009 г. изборът на хората се спира върху кредитите със средна продължителност между 10 и 25 години. Причината е в осъзнаването на факта, че всяко удължаване на срока води до оскъпяване на кредита, а в момента всички купувачи са чувствителни на тема „цена”.
Все още средностатистическият кредитополучател е на възраст между 25 и 35 години, но ако преди година той е получавал месечен доход между 500 и 1000 лв., сега има нужда от два пъти повече средства и доказателства за тях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *