След 20 години ще сме 4 пъти по-богати

След 20 години българите ще са 4 пъти по-богати от сега, населението на страната ще намалее до малко повече от 6 млн. души, а националната икономика ще доближава като номинална стойност тази на съседна Румъния в момента. В средносрочен план основен проблем за страната остават корупцията и организираната престъпност, които могат да замразят значителни по размер средства от европейските фондове. Намаляването на населението също ще ограничи възможностите за растеж. Това е част от прогнозата на „Икономист интелиджънс юнит“ за българската икономика и нейното развитие до 2030 г.

Изследователският отдел на британското списание очаква, че средният икономически растеж на България до края на този период ще е 2.5% годишно, като до 2020 г. ще е над 3%, а след това ще падне под тази стойност. Анализаторите на „Икономист“ посочват, че страната ни няма да успее да се върне към темповете на растеж от последните 5 години, когато БВП се е увеличавал средно с по 6% всяка година.

„Икономическото развитие на страната е ограничено от корупция и организирана престъпност, от неефективността на държавната администрация и на законодателната система. Инвестициите в изследователска дейност са малко, а вложенията в информационни технологии едва наскоро започнаха да растат заради отложената либерализация на телекомуникационния пазар“, коментира в доклада си „Икономист интелиджънсд юнит“. „България не можа да се справи с корупцията според европейските норми и заради това рискува да изгуби значителни средства от европейските фондове. Дейността на администрацията и законодателството ще се подобрят постепенно, но ще продължат да влияят негативно върху икономическия растеж“, коментира изследователското звено на „Икономист“.

Според „Икономист интелиджънс юнит“ демографските проблеми в България ще се задълбочат заради продължителното намаляване на населението. „Между 2009 г. и 2013 г. населението в трудоспособна възраст ще намалява по-бързо от цялото население и това ще свие потенциалния икономически растеж на страната. Между 2011 г. и 2020 г. се очаква населението да намалява средно с по 0.8% годишно, а трудоспособното население – с 1.3 на сто“, прогнозира списанието.

Експертите очакват за 20 години населението да се стопи с още 1.3 млн. души до 6.2 млн. души. За сметка на това доходите на българина ще нараснат значително. До края на прогнозния период (2030 г.) се очаква БВП на глава от населението да стигне 29.5 хил. долара (или 4 пъти повече от 6660 долара на човек за 2008 г.). Брутният продукт на страната пък трябва да стигне 183 млрд. долара.

„Икономист“ прогнозира още, че заедно с доходите ще се подобри жизненият стандарт в България, измерван чрез БВП по покупателна способност (мярка, която позволява да се измери какъв стандарт на живот предоставят доходите на домакинствата, ако се премахнат ефектите от валутните курсове и ценовите разлики в различните страни). До 20 годни покупателната способност на българите ще представлява над 40% от средната за САЩ (в края на 2008 г. тя е само 26.5%). До известна степен това ще се дължи на отслабването на долара на валутните пазари, смятат експертите на „Икономист“.

Списанието не предлага сравнителна прогноза как ще се промени стандартът на живот на българите спрямо гражданите на ЕС. Такава статистика се публикува всяка година от Евростат и по данни за 2008 г. България е на последно място по покупателна способност за целия Европейски съюз. Това означава, че миналата година едно българско семейство е можело да си осигури само 40% от средния жизнен стандарт в ЕС. „Икономист“ отбелязва, че през следващите години жизненият стандарт в България ще се повишава със сравнително по-големи темпове, отколкото в развити западни икономики като германската.

В средносрочен план (до 2013 г.) България ще остане доста по-назад от другите по-развити страни в Централна и Източна Европа по отношение на покупателна способност. „Тази разлика в жизнените стандарти обаче не взема предвид сивата икономика в България, която е сред най-големите в региона“, коментират експертите на „Икономист интелиджънс юнит“.

Средносрочна прогноза за България

Показател 2009 2010 2011 2012 2013
БВП (млрд. долара) 48 51 56,4 62,6 69,4
Ръст на потенциалния БВП (%) -2,7 1,5 2,9 4,9 5
Ръст в продуктивността на труда (%) -0,8 0,9 2,9 5,2 5,7

Население (млн. души) 7,5 7,4 7,4 7,4 7,3

Бюджетен баланс (като% от БВП) -1,5 0,1 0,9 1,7 1,9

Дефицит по текущата сметка (% от БВП) 13,1 10,3 8,7 8,1 6,7

Курс долар/лев (средна годишна стойност) 1,44 1,41 1,38 1,35 1,33
Свиването на БВП ще ограничи кредитирането

Икономиката на страната се очаква да се свие с до 4% през тази година, което ще ограничи и растежа в банковото кредитиране до едва 5% в края на годината. Това заяви подуправителят на БНБ Румен Симеонов в интервю за SeeNews. Данните на централната банка за май вече показаха, че ръстът на кредитиране се забавя – заемите за фирми и граждани са нараснали само с 15% на годишна база. Предварителните очаквания бяха ръстът за цялата година да се ограничи до 10%.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *