Сорос: Спасителният план може да не е достатъчен, за да спаси икономиката

Планираните от американското правителство мерки за спасяване на икономиката са важни с оглед подпомагането на гражданите, но вероятно няма да предотвратят икономическия спад в страната, смята милиардерът Джордж Сорос.
„Мерките не са достатъчни, за да променят ситуацията“, е заявил Сорос по време на конференция в САЩ вчера, предава CNBC. Планът, който беше представен в Камарата на представителите миналата седмица и вероятно ще бъде гласуван още през идния месец, ще помогне на държавата и местните власти да балансират своите бюджети и да бъдат запазени някои важни социални услуги, става ясно от изказването на милиардера.
В същото време мерките за подпомагане на финансовата система, които са на стойност 700 млрд. долара и са известни като програма TARP, се привеждат в действие по „случайни и непостоянни принципи“ и „без правилно планиране“ и “за съжаление с плана се злоупотребява“, казва Сорос.
Според милиардера чрез този план се създава „особено вредно желание“ за наливане на още и още средства. Замисълът на програмата TARP е да се инжектира ликвидност във финансовата система. През миналата седмица новоизбраният президент на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да бъде отпусната и втората част от предвидените по нея средства, които възлизат на 350 млрд. долара.
По мнението на Сорос рекапитализирането на банките ще струва повече от 700 млрд. долара, като заделените засега средства няма да са достатъчни.
„Икономики от целия свят падат от скалата. Намираме се в ситуация, сравнима с 30-те години на миналия век. Когато това се осъзнае, ще трябва да бъде осъзнат и фактът, че размерите на проблема са далеч по-големи“.
САЩ имат нужда от „радикални и неортодоксални политически мерки за предотвратяване на повторение на Голямата депресия от началото на 20-ти век, които включват рекапитализация на банки и увеличаване на държавния дълг, смята Сорос.
За преодоляването на трудностите трябва да се създадат пари за неутрализиране на колапса на кредитния пазар, след което тези пари трябва да се изтеглят бързо от системата, когато започне да се появява инфлация. Тук от особена важност според Сорос е уцелването на точния момент за действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *