Софтуерният бизнес нарастна с 12% до 2.3 млрд. лв.

Софтуерната индустрия продължава да расте с двуцифрен ръст, като само тази година приходите ще нараснат с 12% и ще достигнат близо 2.3 млрд. лв. Оптимизъм има и за бъдещето – повече от 90% от компаниите планират над 10% растеж догодина. Постигнатите рекорди се ограничават от недостига на специалисти. Проблемите с намирането на служители движат и трайното повишаване на заплатите, които за последните четири години са нараснали с над 30% и са близо четири пъти по-високи от средното за страната. Числото за тази година е почти 2900 лв. нето на месец.

Това показват резултатите от годишното проучване за състоянието на сектора, провеждано от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) „Барометър 2017“, което беше представено във вторник. То се базира на анализ на данни от близо 3400 дружества, чиито приходи са предимно от дейности, свързани със софтуер.

Технологичните компании в последното десетилетие са най-растящите в българската икономика. Те работят за различни сектори, пазари, клиенти, като много от лидерите в бранша са чуждестранна собственост, но все по-често и местни дружества порастват до десетки милиони лева обороти.

Програма „Растеж“

През последните пет години приходите в софтуерния бранш неизменно бележат двуцифрени темпове на растеж, като изпреварват съществено общото подобряване в икономиката на страната. За 2016 г. постъпленията на компаниите в сектора са се увеличили с 14% (при ръст на БВП от 3.1% за годината) и достигат 2.05 млрд. лв. Прогнозата на браншовата организация е към края на 2017 г. подобрението отново да е двуцифрено, макар и да се забавя леко – с 12%. Така очакванията са общо за годината секторът да генерира 2.4% от БВП, а към 2020 г. този дял да достигне 3%.

Оптимизмът се споделя от почти всички представители на бранша, анкетирани от БАСКОМ. Над 90% от тях посочват, че през 2017 г. бизнесът им ще порасне, а останалите не очакват промяна спрямо предходната година. При половината от участвалите в допитването прогнозираният ръст на приходите е 50%.

Основен двигател на пазара са компаниите, които работят предимно за външни пазари, посочват от организацията. За периода 2011-2016 г. техните оперативни приходи са нараснали от 312 млн. евро до 764 млн. евро.

През миналата година IT секторът е внесъл 316 млн. лв. данъци, което е с 38 млн. лв. повече от 2015 г., се посочва още в доклада. Прогнозите са през 2017 г. постъпленията за бюджета да са с около 40 млн. повече – т.е. над 360 млн. лв.

Битка за служители

Софтуерната индустрия вече е структуроопределяща за българската икономика, а едно работно място в сектора е фактор за откриването на няколко работни места в други отрасли, твърдят от асоциацията. Недостигът на квалифицирани специалисти обаче остава главното предизвикателство пред растежа на бранша, информира capital.bg.

Към 2016 г. софтуерните дружества са работодатели на 22.7 хил. души, като за последните пет години броят на работните места в сектора е нараснал с 67% (от 13.6 хил. през 2011 г.). В числото не се включват IT специалистите, които са заети в други браншове, както и работещите в микрокомпаниите, уточняват от БАСКОМ. По оценки на организацията общият брой на работещите в индустрията за 2016 г. е близо 25 хил. души.

Борбата за привличане на специалисти движи и ръста на заплатите в бранша. Очакванията са през 2017 г. в сектора да бъдат отворени над 1700 нови позиции, а средното нетно възнаграждение на зает да нарасне с 9% до 2885 лв.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *