Спонсориране на науката и културата

Спонсориране на науката и културата

Извадки от книгата“БАНКОВИТЕ КРИЗИ и истината за Агробизнесбанк“

Пловдив е отдавна признат като средище на науката и културата, което е нещо съвсем естествено за един от най-старите градове на континента, с вече над осем хилядолетия жива история. Разбира се, има и други „претенденти“ за това лидерство, но безспорно е, че градът има такава специфична история, която традициите са трансформирали в определени характерни черти в областта на културата, изкуството, науката…

За да не прекъсва или намалява жизнеността на този процес под тепетата сериозна заслуга има и „Агробизнесбанк“. От гледна точка на многовековния град банката има мимолетна история, но без нейното присъствие сигурно картината на духовния Пловдив нямаше да бъде точно същата каквато е сега. Всички знаем къде пловдивчани са най-добри: пловдивската група на художниците беше и е една от най-силните в страната. С редовни откупки от общите изложби в града АББ се явя- ваше като един от най-сериозните спонсори на изобразителното изкуство в града. Банката подпомагаше и известната си с талантливите си пера писателска група – например книгата на Константин Дуфев „Там горе на Трихълмието – Пловдив“ е из- дание на „Телерпрес“, фирма от холдинга към АББ. Ненапразно и нейното подзаглавие е „Книга за родолюбци, издание 1993 година“. Като самостоятелни центрове на културното и духовно развитие на града се обособяват средните училища по изкуствата и Музикалната академия. След столицата Пловдив има най-много висши учебни заведения, над десет бяха изнесените звена на Българската академия на науките, които са базирани в града. Под тепетата ври и кипи от такива впечатляващи фестивални прояви като Празника на камерната музика, театралната „Сцена на кръстопът“, амбициозната проява на куклениците „Двама са малко, трима са много“, телевизионната

„Златна ракла“…Нека да не се изброяват всичките, защото може да пропуснем незаслужено някои от тях. И ако днес поразгъ- нем старите афиши за културните прояви от онова време, почти на всеки един от тях, долу, в „маншета”, стои и изписано или само с абревиатура името на „Агробизнесбанк“ като един отосновните спонсори. А тези посетители на банковите офиси, които бяха изкушени от изобразителното изкуство, можеха да припознаят платната на известни пловдивски художници, ко- ито украсяваха и обогатяваха с присъствието си интерериора.

„Не банка, а изложбена зала” – сигурно са възкликвали някои от тях. Тези от художниците, които тогава са правили първите си стъпки в изкуството и участия в национални и местни изложби, винаги са имала подкрепата на АББ.

Особено тесни бяха връзките на банката и с учебните заведения в града. С водещите вузове имаше сключени договори за сътрудничеството в различните области, разбира се, и в тези специалности, които бяха необходими за професионалната подготовка на бъдещите банкови специалисти.

„Агробизнесбанк“ подпомагаше и изявени ученици при участието им в международни олимпиади и конкурси. С частично финансиране и специалисти от партньорски фирми банката имаше сериозен дял в поддържането и благоустройството на архитектурната гордост на града – Стария Пловдив.

очаквайте продължение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *