Среща на БРИКС: Какво да очакваме и кога?

В последно време доларът е обект на много „атаки“. Според мнозина през 2023 г. американската валута ще се сблъска не само с нарастващото движение срещу нея, а и с нарастващия интерес към златото, с което БРИКС се запасява.

Смята се, че акумулацията на благородният метал ще продължи, тъй като държавите от БРИКС планират да подкрепят новата си валута със злато, а не с щатския долар. Валутата ще се използва за трансгранична търговия, тъй като според мнозина, членките на БРИКС се стремят тази валута да измести щатския долар и да се превърне в основна валута за покупки и търговия в световен мащаб.

Това лято ще се проведе срещата на върха на групата, състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Срещата е насрочена за 22-24 август и държавите ще обсъждат една от важните теми – новата валута.

Според южноафриканския президент Сирил Рамафоса, Южна Африка ще председателства държавите от БРИКС през 2023 г. под мотото „БРИКС и Африка: Партньорство за взаимно ускоряване на растежа, устойчиво развитие и приобщаващо многостранно сътрудничество“. Той заяви, че един от приоритетите по време на председателството им е да изградят партньорство между БРИКС и Африка за разкриване на взаимноизгодни възможности за увеличаване на търговията, инвестициите и развитието на инфраструктурата.

Друга важна тема, която групата ще обсъди през следващите месеци е разширяването на алианса. Според информацията 19 държави са проявили интерес за присъединяване към БРИКС и са изпратили молби за членство. Анил Сооклал, посланик на Южна Африка в групата, твърди, че Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално са поискали да се присъединят. Други държави, които са проявили интерес за присъединяване са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия, както и две държави от Източна Африка и една от Западна Африка – които той не посочи.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *