Историческа измама с Биткойн: Глоби и реституции за $3.5 милиарда долара

На начало, на изпълнителен директор от Южна Африка е наложена глоба от над 3.4 милиарда долара за участието му в измамна схема.

Корнелиус Йоханес Стайнберг, основател и главен изпълнителен директор на Mirror Trading International Proprietary, е получавал BTC токени от физически лица, които са се включвали в нерегистриран стоков пул. Това е довело до набиране на над 29,000 Биткойн токена на стойност над 1.7 милиарда долара от поне 23,000 души в световен мащаб. Според Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC), Стайнберг е присвоил всички токени, получени от участниците в пула.

Измамната схема на Стайнберг е била инвестиционен Биткойн пул, който генерира ежедневни печалби, използвайки ботове за търговия. CFTC е открила, че ботовете са били измама и че Стайнберг и други оператори на схемата са използвали средствата на пула за лично обогатяване.

Глобата от 3.4 милиарда долара, наложена на Стайнберг, е най-голямата гражданска парична санкция, налагана някога от CFTC. Това подчертава сериозността на измамата и ролята на Биткойн в схемата. Въпреки че присъдата може да послужи като предупреждение за други злонамерени лица в крипто пространството, тя също така подчертава необходимостта от засилено регулиране в индустрията, за да се предпазят инвеститорите от измамни схеми.

Въпреки неотдавнашните събития, като срива на голямата банка First Republic Bank, на крипто пазара все още се наблюдава бича активност. През последните 24 часа глобалната пазарна капитализация на криптовалутите се повиши с 1%, а общата им стойност към момента на писане на статията е над 1.2 трилиона долара.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *