Среща на вицепремиера Даниела Бобева със Съюза на икономистите в България (СИБ)

Изживяваме върховен момент на изпитание като народ и държава, изискващ сплотяване на всички родолюбиви сили за преодоляване на взаимната омраза и изграждане на модерно и проспериращо общество.

Управителният съвет на Съюза на икономистите в България (СИБ), представляван от неговото Председателство предложи и пое ангажимента за дългосрочно взаимодействие с Правителството в следните НАСОКИ:

Икономическа разработка (проект) за „Мрежа от тържища” в подкрепа на земеделските производители.
Разработване на проект за изграждане на трансгранични и вътрешни тържища и логистични центрове за земеделски производители (съвместно с партньори от Белгия, Австрия и Германия).
Регионални проекти за нова устойчива заетост, приоритетно насочени към безработни в младежка и предпенсионна възраст, както и от етническите малцинства (главно от ромската общност).
Изготвяне на „Програма за финансова грамотност на българите” за защита от рискови решения, измами и увеличаване на ефекта от финансови услуги.
Създаване на проект „Фонд за информационни и мрежови технологии в България” в процеса на структуриране на икономиката в дългосрочен план.
Създаване на проект „Фонд за подпомагане на връщането на българи от чужбина” за да приложат наученото по света и/или да инвестират в български проекти.
Изготвяне на икономическа разработка за „Дългосрочна програма за панелните жилища”, за да се подготви организационно и икономически обществото за очакваните негативни последици за 2,7 млн. българи.

Тези Насоки УС на СИБ приема като свой експертен принос и ангажимент, не само за изработване на идеята, проектирането, но и като обществен мониторинг на действията по проектите в следващите години.

УС на СИБ поема ангажимента да консултира, прави предложения и изказва мнения по следните въпроси:

Становища и алтернативни варианти по енергийната стратегия, енергийната бедност и качеството на публичните услуги.
Заетостта на населението с акцент върху младежката и етническата безработица.
Промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) и други закони свързани с икономическата конкуренция.
Изготвяне предложения за реиндустриализация на България и реално промишлено производство.
Други рискови и кризисни икономически ситуации.

Насоките за взаимодействие са до 2020 г., като на всеки 3 (три) години се актуализират и/или допълват, според достигнатото развитие. Те бяха предложени от Председателя на СИБ проф. д-р Кр. Петков в присъствието на Зам. председателите проф. д-р Н. Павлов, проф. д-р Д. Хаджиниколов, д-р ик. П. Нейчев и Секретаря на СИБ Христина Стойчева.

Тази среща, състояла се на 15 юли 2013 г. в МС допринася за обществената реализация на потенциалана Съюза на икономистите в България и се осъществи с много внимание и конструктивност от страна на икономическия вицепремиер г-жа Даниела Бобева.

д-р ик. П. Нейчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *