Сръбски съд: България мълчи за Цеца Величкович

Сръбската фолкзвезда Цеца Величкович е проверявана в шест държави за извършване на тежки финансови нарушения и незаконно присвояване поне на 11 млн евро.
Сред държавите, които трябва да проверят и предадат информация на Белград за Цеца е и България, предаде БГНЕС.
Най-големите кражби са извършени при продажбата на играчи от футболния отбор „Обилич“. Следователят Бранислав Пантелич поиска цялата документация свързана с „бизнес делата“ на Цеца Величкович да бъде предоставено от компетентните органи на България, Русия, Гърция, Турция, Австрия и Франция. Разследването трябва да разкрие точната сума за която са продадени 15 спортисти и каква част от тях е прибрана лично от фолкзвездата.
Според разследващите в Белград до момента нито една държава не е отговорила на искането на сръбските съдебни власти. Говорителят на Окръжния съд в Белград Ивана Рамич каза, че в момента „разследването тъпче на една и също място“ поради липсата на документация.
В разследването е включена и сестрата на певицата Лидия Величкович. Според експертите по нейни сметки в Кипър и Унгария Цеца Величкович е прехвърляла получените суми от продажбата на футболистите. След транзакциите Величкович е предавала парите на сестра си, която ги е внасяла на други сметки.
Разследването започна по време на операцията „Сабя“ през март 2003 година когато бе убит сръбския премиер Зоран Джинджич. Тогава Цеца Величкович остана в ареста два месеца. Властите предполагат, че тя е присвоила огромни суми при продажбата на 15 футболисти сред които са и – Милан Обрадович, Драган Шарац, Владица Джурович, Зоран Ранкович, Милорад Корач и Никола Лазетич.
Като най-голям трансфер в историята на сръбския футол си остава продажбата на Никола Лазетич на турския отбор Фенербахче. Прокуратурата твърди, че той е продаден за 6 млн евро, но на сметката на „Обилич“ са преведени само 2 млн. евро, останалата част е отишла директно в джоба на Цеца Величкович. Сръбската фолкзвезда бе женена за Желко Ражнатович, по-известен с прякора Аркан, който бе убит в Белград през 2000 година. Той се смяташе за един от най-големите военнопрестъпници на територията на бивша Югославия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *