Стабилизация или корекция?

През настоящата седмица световните пазари отбелязоха сериозни повишения от по 10 процента. Това беше породено най-вече от неочаквани новини от Ситигруп. Обявиха се положителни резултати за месеците януари и февруари, което стимулира купувачите и те оставиханастрана, макар и за малко, страховете за превръщането на рецесията в депресия. Дау Джонс успя да се стабилизира на психологическата граница от 6500 пункта след няколко дневен престой на нея. На подобни екстремални и ключови нива пазарите имат склонността да осъществяват сериозни движения и в двете посоки. Първоначално нивото бе преодоляно в посока надолу с голяма сила, с цел да накарат продавачите да продават масирано в търсене на ниво от около 6000 пункта. След като мисията бе реализирана, цената се върна нагоре, за да постави сериозни проблеми за разрешаване пред тях.
Когато се наблюдават графиките, ретроспективно изглежда елементарно да се вземе правилно решение, но когато сме пред екрана в този конкретен момент на действие не винаги е лесно, от психологическа гледна точка, да се ориентираме правилно. Дали да се изчака, дали се закриват позиции е въпрос на личен избор и „праг на болка”. Много често най-доброто решение е да се даде шанс на пазара да ни подскаже какво е намислил.
Възходящото движение със сигурност щеше да се реализира и без външна намеса, без новини от фундаментален характер. За да се поддържа един тренд, в него трябва да има корекции, които се използват за по-добро позициониране от страна на „умните пари“. Пазарите имат склонността да забравят лошите влияния и да се повишават въпреки всичко. Това е важен феномен, който никога не трябва да забравяме, за да не изпадаме в ситуации на труден избор.
Много от трейдърите не са убедени, че възходящото движение ще има силата да продължи. Доводите са, че ситуацията в икономиката не се е променила, дори продължава да се влошава. Те държат парите си в кеш в очакване на сигнал за продължаване на низходящото движение.
Докато икономиката не покаже признаци на съживяване подобни опити за растеж на пазарите ще бъдат възприети само и единствено като корекция с последващи силни фази на спад. Важно за трейдърите ще бъде да могат да разграничат кога краят на низходящия пазар ще дойде. Това е свързано и с подобряване на отчетите на компаниите и стабилизиране на пазара на труда. Интересните моменти тепърва предстоят.
Едуард Кюркчиян, трейдър в „Популярна каса – 95” АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *