Станишев развърза кесия за пенсионерите

Парите за старост скачат с 10% от юли, решиха социалистите

Белмекен. Пенсиите ще бъдат увеличени от юли с по-голям процент, отколкото е записано в Кодекса за социално осигуряване. Това решиха вчера депутатите и министрите на БСП, които се събраха на семинар в Белмекен. Според заложеното в бюджета възрастните трябваше да получат 8,5% повече от средата на годината. Левите са одобрили варианта, при който пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли средно с 10%, обяви вицепремиерът Ивайло Калфин на импровизиран брифинг. Съгласно решението по-малките пенсии ще нараснат повече, отколкото по-големите. Точният размер на ръста на доходите ще бъде уточнен допълнително, включително в консултации с организациите на възрастните хора.

Експерти уточниха, че средната пенсия от 1 юли ще стане 176 лева. По време на дискусиите е била отхвърлена идеята за предизборно и великденско увеличение от 1 април от 6,5%. Калфин уточни, че предложението предстои да бъде обсъдено с коалиционните партньори от НДСВ и ДПС. Той обаче изрази очаквания, че решението няма да бъде бламирано, тъй като е съобразено със средствата в бюджета.

По-рано през деня пред БНР социалният министър Емилия Масларова припомни, че по закон от 1 юли бюджетните заплати също ще бъдат увеличени с 10%. За първи път ще увеличим с двуцифрено число и пенсиите, уточни министър Масларова. По време на дискусията по социалните въпроси е било решено още, че до месец Министерството на финансите и образователното ведомство трябва да предложат варианти за подобряване на студентското кредитиране.

Боряна Йотова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *