Стачки парализираха Европа

Профсъюзи от няколко европейски страни организираха огромен протест срещу налаганите в Европейския съюз мерки за затягане на коланите, които „процъфтяват във всички страни от съюза“.
Според Европейската конфедерация на профсъюзите работещите се превръщат в изкупителна жертва на кризата, причинена от банковите среди, преодоляването на която става с огромни държавни помощи или с парите на обикновените данъкоплатци.
Шествието започна от Южната гара в Брюксел и стигна до сградите на Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, а маршрутът през центъра на Брюксел причини огромни задръствания в движението до късно следобед.
Организаторите очакваха в протеста да се участват над 100 хил. души, включително няколко хиляди белгийски работници от различни сектори, между 15 и 20 хил. трудещи се от Франция, 3000 от Германия, 2000 от Италия, делегации на работници от Люксембург и други страни членки на Европейския съюз.

Днешната демонстрация е една от най-мащабните протестни прояви, организирани в белгийската столица през последните години. През декември 2001 г. ETUC мобилизира 80 хил. души, за да поискат „по-социална Европа“.
В същото време

Испания беше парализирана от общонационална 24-часова стачка

срещу правителствените мерки за икономии, която започна в полунощ.
Протестиращи замерваха с яйца автобуси и не позволиха на камиони да доставят продукти до пазарите в цялата страна.
Над 70% от испанските работещи се присъединиха към общата стачка, посочи представител на синдикатите, цитиран от ДПА.
В металургията и сметосъбирането на практика всички работници протестират, обяви организационният секретар на Общия съюз на трудещите се Хосе Хавиер Кубильо.
В интервю за националното радио той обвини полицията в хаотични и

брутални действия срещу активисти на профсъюзите.
Според испанското национално радио пострадалите досега са 11. ДПА съобщава за около 20 пострадали при инциденти в страната.
Протестиращи в червени ризи и развяващи знамена из улиците на Мадрид призоваваха тази нощ баровете да затворят и клиентите да напуснат.
Сметосъбирачите прекратиха дейността си в главните градове на испанските области.Очаква се стачката да засегне хиляди туристи.Само около 20% от европейските полети и 40% от другите международни полети ще бъдат осъществени.
Мадридските местни власти уточниха, че метрото работи с капацитет 75%, докато според синдикатите само 20% от влаковете обслужват линиите си.
Мадридските вестници излязоха в съкратен вид, а някои регионални телевизии напълно спряха излъчване.
Това е първата обща стачка в Испания от 2002 г. и отбелязва сериозното пропукване в близките отношения между синдикатите и испанското социалистическо правителство, което се бори с равнище на безработицата от 20% и набъбнал дефицит, събудил опасенията на пазарите, че страната може да изпадне в безизходно положение, което да наложи огромен спасителен план като този за Гърция.
Гърция и днес бе залата от вълна от стачки.
Жителите и гостите на Атина се сблъскаха с проблеми заради протест на работещите в градския транспорт.Тролеите и автобусите в Атина не се движеха от 11 ч. до 16 ч., а метрото, електрическата железница и трамваите спряха от 12 ч. до 16 ч.
За трети пореден ден днес продължиха и протестите на служителите на държавните железници. Те спряха работа за пет часа, което ще възпрепятства движението по голям брой маршрути. Протестът е срещу плановете на правителството да намали заплатите на служителите в железопътната компания и да либерализира сектора.
От 7 ч. до 10 ч. сутринта стачкуваха и гръцките пристанищни работници. Протестът им бе по повод организирания от европейските профсъюзи ден за протестни действия.
Най-големият синдикат на работещите в частния сектор – Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), също се включи в общоевропейския ден на протест с шествие в центъра на столицата. Стачкуваха и лекарите в държавните болници – срещу орязването на разходите в сектора.

За трета поредна седмица продължиха протестите на гръцките превозвачи срещу новоприетия закон за либерализация на товарните превози.Снощи синдикатите от сектора решиха да продължат протеста, а правителството заплаши да приложи срещу тях всички предвидени държавни механизми и цялата строгост на закона.
Във Варшава синдикатите

пък организираха демонстрация срещу планираните бюджетни съкращения. Няколко хиляди работници минаха по улиците на полската столица, настоявайки за сигурност, че ще запазят работата си.Демонстрацията беше част от общоевропейския ден на протест.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *