Стерлингът се представя най-силно на валутните пазари

Стерлингът е на най-високи нива за последния месец, представяйки се по-добре от останалите валути след последната стенограма на АЦБ, която звучеше по-малко предпазлива отколкото се очакваше.

Паундът нарасна до 1.5080 срещу долара, докато евро/паунд слезе на 0.7120, нива където не е било от средата на месец март. Днес паунда е на 1.5030 срещу долара, докато единната валута остава притиснато до дъното от вчера.

Представителите на АЦБ изглежда са по-съсредоточени върху перспективите за по-висока инфлация, което породи рали на стерлинга и свирепи разпродажби на английските държавни облигации. Представянето на валутата вчера беше най-доброто за последния месец и може да доведе до нови значителни печалби.

Еврото обаче изглежда приковано в областта 1.0720/1.0740 срещу долара, след като поредния опит за пробив нагоре не успя. Днес евро/долар е на 1.0710 и по средата на рейнджа 1.0520-1.0850 от последните няколко седмици. Един от негативите около единната валута остават постоянните опасения за свежи пари в Гърция, която все още не си е осигурила споразумение с кредиторите, което да доведе до ново финансиране. Пробивът в тази посока изглежда далечен.

Долар/йена премина за малко над 120 за първи път от повече от седмица, а евро/йена достигна двуседмичен връх малко под 129. Днес долар/йена е 119.75, а евро/йена на 128.20.

Швейцарският франк се натъкна на разпродажби след новината, че Швейцарската национална банка намалява значително броя на институциите изключени от отрицателните лихви при депозитите държани в централната банка. Евро/франк скочи с над 1% до нива от 1.0415, които са най-високи за последните две седмици.

Високо доходните валути са като цяло слаби като канадския и новозеландския долар губят срещу щатската валута. Австралийският долар пък остана с по-малки печалби на нивата над 0.77. Той е на 0.7755 след връх вчера на 0.7806. Инвеститорите намалиха късите позиции в австралийския долар след като данни за инфлацията не увеличиха аргументите за предстоящо намаление на лихвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *