Стокообменът ни с Италия за 2005 г. ще достигне 2,6 млрд. евро

“За първото шестмесечие на 2005 г. стокообменът между България и Италия е 1,3 млрд. евро, което е ръст от 24% спрямо същия период на 2004 г.”, каза на днешната си официална пресконференция посланикът на Италия Джан Батиста Кампаньола. „Очакваме цифрата за второто шестмесечие да се удвои и 2005 г. да приключи със стокообмен от 2,6 млрд. евро”, добави той. Така Италия се нарежда на второ място след Германия като страна-инвеститор.

Италианският министър на производствените дейности Клаудио Скайола ще открие пловдивския есенен панаир заедно с премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, бе обявено още на днешната пресконференция. Министър Скайола ръководи икономиката, енергетиката и външната търговия на Италия и е първият италиански министър от новото правителство на страната, който посещава България. Той ще се срещне с българския си колега Румен Овчаров, с който ще обсъдят нови крупни инвестиционни планове на италиански компании. Резултати от срещите се очаква да бъдат обявени на пловдивския панаир.

По време на техническото изложение в Пловдив Италия ще бъде представена от над 70 фирми.

В края на юни 2005 г. стокообменът между двете страни достигна 1,227 милиарда евро, което поставя Италия на второ място след Германия. Регистрирано е положително търговско салдо от 22 милиона евро в полза на Италия.

Основните сектори на стокообмена ни с Италия, според данните на италианския институт ISTAT за първите 4 месеца на 2005 г., са следните:

-при италианския износ за България: апаратура и механични машини, домакински електроуреди (72,972 милиона евро), текстилни и трикотажни продукти (54,399 милиона евро), кожи, обувни и кожени изделия (40,316 милиона евро), ICT-продукти, електротехника и оптични уреди (37,481 милиона евро), автомобили (32,915 милиона евро). Силна тенденция на нарастване отбелязват металургичните (+40%) и химическите продукти (+40%).

-при вносът в Италия на български продукти се запазват традиционно силни следните сектори: металургични изделия и машинни инструменти (118 милиона евро), изделия на шивашката промишленост (59 милиона евро), кожи и обувки (53 милиона евро), текстилни и трикотажни изделия (48 милиона евро).

Големи италиански инвеститори в България са Unicredito Italiano в банковия сектор, Gruppo Miroglio, SAFIL, RAUMER и MARCOLANA в текстилния сектор, ENEL в областта на енергетиката, Italcementi в сегмента за строителни материали, Salini costruttore в строителството, SIAD в сектора на техническите газове, SALVAMED в областта на санитарните материали, AMGA в сектора public utilities или комунален сектор, NICOLETTI в мебелния сектор, TREND в областта на санитарната керамика, Gruppo ALBERTO DANTI в сектора за недвижими имоти, FINVETRO в сегмента за специални стъкла, NUOVA PRESSO FONDAL в областта на металните изделия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *