Стотици милиони лева са събрали частни съдебни изпълнители

Стотици милиона лева е събираемостта на частните съдебни изпълнители за 7-те месеца от създаването на частното съдебно изпълнение. Това бе посочено на национална конференция на Камарата на частните съдебни изпълнители в Пампорово. На форума бе приета протестна декларация срещу двата случая на посегателство срещу частни изпълнители от София и Плевен.

25 нови частни съдебни изпълнители положиха клетва в началото на националната конференция. С тях частните изпълнители в страната стават общо 169. Образуваните за първите 7 месеца от тяхната дейност изпълнителни дела са около 30 000.

Председателят на камарата Петър Дичев, цитиран от Dnes.bg, коментира като недопустим акт на прага на приемането на България в Европейския съюз частни съдебни изпълнители да бъдат нападани и пребивани, а канторите им – опожарявани. От ръководството на камарата смятат, че двете покушения са поръчани от длъжници.

Елена Добринова, изпълнител от Перник, заяви на форума, че също е получавала заплахи заради работата си по дела, които са с изключително голям материален интерес. Тя допълни, че има общи случаи с нападната в София нейна колежка Недялка Ковачева.

Очевидно с частното съдебно изпълнение се стеснява периметърът на незаконното силово събиране на задълженията и се свива бизнесът на мутрите, коментира Иван Чолаков, заместник-председател на камарата. По негово мнение самото функциониране на частното съдебно изпълнение противоречи на „мутренското“ събиране на дългове.

Камарата на частните съдебни изпълнители ще заплати разходите за лечението на Недялка Ковачева и щетите от пожара в кантората на Татяна Кирилова в Плевен.

От камарата очакват през следващата седмица отговор от омбудсмана Гиньо Ганев дали ще сезира Конституционния съд по проблема с въвеждането на ДДС за частните съдебни изпълнители. Камарата на изпълнителите, Нотариалната камара и Висшият адвокатски съвет са запознали омбудсмана с казуса около изменението в Закона за ДДС.

Новият текст в закона противоречи на конституцията и дори Европейската комисия официално препоръча на управляващите в последния си доклад от юли да не се въвежда ДДС за частните съдебни изпълнители, посочи Георги Дичев. По негово мнение с данъка се налага неравнопоставеност между частните и държавните съдебни изпълнители, а потърпевши от всичко това са гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *