Страх от мизерия в българския Хонконг

Дано не орежат високите заплати, вайкат се в Севлиево

Няма да има съкращения, назначили сме 50 души през януари, твърдят заводските шефове

От няколко дни в Севлиево е трудно да откриеш усмихнат човек. Привидно животът в провинциалния градец тече в обичайното си русло.

В душите на севлиевци обаче се роят безброй притеснения. Причината е решението на „Американ Стандарт“ да продаде бизнеса си „Бани и кухни“, част от които са заводите „Идеал Стандарт“ и „Идеал Стандарт Видима“. Щатската компания влезе в Севлиево през 1992 г. след успешна сделка за закупуване на завода за санитарна арматура „Видима“. След като реконструира и преустрои социалистическата фабрика за кранчета и водопроводна арматура, „Американ Стандарт“ построи на зелено и завода за санитарен фаянс „Идеал Стандарт“. Общият

размер на чуждестранните инвестиции

в българския Хонконг надхвърля 125 млн. долара. Неочаквано градчето се нареди на едно от челните места по липса на безработица. Нещо повече – дори започна да си доставя работници от други области – от Великотърновска, Ловешка и от град Габрово, като извозва хората със собствен транспорт. Сега двете предприятия и сателитите им с немско и италианско участие дават препитание на над 5000 души. Извън преките разходи за изграждане на нови производствени мощности компанията инвеститор разтвори широко кесия за изграждане на газопровода Деветаки – Севлиево, хотела „Севлиево плаза“. Шефовете на фирмата закупиха ново оборудване и обновиха лекарските кабинети в градската болница, създадена бе художествена галерия, чуждоезиков център. Възроден бе и футболен клуб „Видима“ (Раковски), който направи завиден скок от селските групи и се нареди сред елитните български тимове.

За 15 години севлиевци толкова са свикнали с американците, че вече не ги възприемат като чужденци.

Всяко трето семейство пряко или косвено

е свързано с просперитета на американските заводи, защото негов член или роднина работи под някаква форма за тях. Това обяснява и тревогата, обхванала всички в града – мнозина се опасяват от затваряне на заводите, което би довело до катастрофална безработица и тотален срив. Пълзи мълва за намаляване на досегашните високи заплати, които бяха изстреляли Севлиево в топ 10 по най-високи доходи на глава от населението. Говори се за предстоящи съкращения на работници и мнозина от местните хора се тревожат, тъй като са изтеглили високи заеми и се тревожат за погасяването им.

„Притеснени са хората, не знаят какво ги чака“, обобщава настроенията в градчето Петър Марков. Той е собственик на кафене „Ахат“ на севлиевската чаршия, където всеки ден севлиевци споделят проблемите си на чаша кафе. Търговецът обаче е умерен оптимист и се надява да не се стига до затваряне на заводите, а най-много до намаляване на заплащането на работниците в двете предприятия. „Може да стане лошо за младите“, притеснява се и възрастната Невянка Боева.

В община Севлиево обаче не мислят, че новината за продажбата на бизнеса „Бани и кухни“ на „Американ Стандарт“ ще доведе до напрежение в града. Нека не говорим за заводите в минало време. За нас нищо особено и необичайно не се е случило. Това са неща, които се случват при всички големи компании. Благодарение на инвестициите, които направиха „Американ Стандарт“, тук дойдоха и техни партньори, като немския „Хамбергер“ и италианския „Минерали индустриали“. Не може с един замах всичко да се унищожи. Независимо че се сменя собственикът,

производството ще си го има

заяви Гинка Петрова, заместник-кмет на община Севлиево.

Няма причина за притеснения от предстоящата сделка, категоричен е и изпълнителният директор на „Идеал Стандарт Видима“ Красимир Копчев. Според него приказките за затваряне на завода са несериозни. „За какво затваряне говорим, като продължаваме да назначаваме нови работници. Миналата година сме взели 250 души. Само през януари сме пуснали договори на още 50 и продължаваме да наемаме хора. Имаме 10% ръст за тази година. В момента с колеги от централата в Брюксел обсъждаме как да се справим с изоставането на производството, защото в момента сме затруднени да изпълним всички поръчки“, обяснява изпълнителният директор. В някои звена на фирмата се работи на трисменен непрекъснат режим. Там, където е натоварено, се редуват две смени 7 дни в седмицата. „Не смеем да товарим повече работниците си, защото долавяме в тях преумора, а това крие рискове от злополуки“, призна Копчев.

„Видима“ е сменила доста собственици и наименования. Ние никога не сме знаели кой е истинският собственик и на „Американ Стандарт“, ама това не ни е притеснявало“, сподели мъж на средна възраст в синя работна престилка, който не желае да се цитира името му. „На нас ни се вие свят от работа и от работа нямаме време да се притесним“, обобщи той по време на кратката си обедна почивка.

Петър Симеонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *