Съвети за покупка

Където и да отидете в Мадрид, ще се натъквате наполузавършени апартаменти с обяви „Продава се“. Това не е изненадващо – глобалната рецесия засегна някога процъфтяващия пазара на имоти в страната повече в сравнение с други. Цените на имотите от Барселона до Балеарските острови се понижават с 6,5% само през първото тримесечие на 2009 г. Очаква се те да паднат с 35% или повече спрямо пика си от 2007 г. до края на тази година, пише BusinessWeek.
Икономическото забавяне в Испания и десетки други държави остави много собственици на жилища в затруднение как да изплащат ипотеките си. За купувачите на имоти с добри налични средства обаче рецесията отваря възможност за изгодни сделки, се посочва в статията. Когато времената бяха добри, евтиното кредитиране захранваше почти незадоволимо търсене на втори домове и инвестиционни имоти. Днес трудно се осигурява финансиране, а предприемачите свалят цените, за да се освободят от натрупаната наличност.
Смяната на властта при сделките с имоти постепенно привлича инвеститори обратно на пазара. От европейски горещи точки в Хърватия и Черна Гора до по-малко екзотични инвестиции във Флорида и югозападните американски щати, днес може да е подходящо време за покупки. Двуцифрени понижения на цените от 2007 г. насам и подновената сила на долара спрямо други валути прави покупката на имот в чужбина по-достъпна за американците. Същевременно развиващите се държави, особено Бразилия и Индия, носят вероятност за продължителен икономически ръст въпреки забавянето, като цените на имоти там може да струват и около една осма от цената на средностатистическо жилище в САЩ.
„Там, където има възможност за добра сделка, хората се възползват от нея“, казва Чарлс Уестън-Бейкър, директор международни инвестиции в жилищни имоти в Savills в Лондон, която отчита между 10% и 20% ръст на продажбите през април в сравнение с предходния месец. „Пониженията на цените връщат имотите във фокуса на инвеститорите“.
Излишно е да се обяснява, че покупката на имот по време на нисък пазар може да донесе големи дивиденти в дългосрочен план. Инвеститорите обаче все още са изправени пред несигурно непосредствено бъдеще. Пакетите от стимули по цял свят започват да възстановяват кредитирането, но банките продължават да държат високи лихви и да искат големи първоначални вноски, което може да изолира някои от търсачите на сделки. Освен това анализатори предупреждават, че имотите може да поевтиняват и през 2010 г., което би оставило инвеститорите пред понижаващи се цени на имотите, докато глобалната икономика не започне да се възстановява.
За да се ограничат рисковете от спад, анализатори изказват предположения да се търсят имоти в държавите с най-добри дългосрочни перспективи за икономически ръст като Турция или Индия. Те съветват също да се търсят възможности за получаване на финансиране от мултинационални банки, за да се ограничи вероятността вътрешни финансови проблеми да повлияят на заема. За инвестиционни цели локациите, които предлагат вероятност за стабилни приходи от отдаване под наем на туристи са по-малко рискови от тези, които разчитат на местни наематели.
Кои пазари по света си струва да се разгледат?

Адам Чалис, асоцииран директор на CB Richard Ellis в Лондон, има оптимистични очаквания за Черна Гора. С девственото си крайбрежие и нарастващи бизнес връзки с ЕС и Русия Черна Гора отчете 28% средногодишен ръст на туризма от 2001 г. насам и 20% годишен ръст на цените на имотите от 2005 г. Допреди да се почувства глобалното забавяне през 2008, купувачите наливаха по близо 600 млн. долара на година във вътрешния пазар на имоти. „Черна Гора бързо се налага като туристическа дестинация във високия сегмент“, допълва Чалис.
Анализатори в Jones Lang LaSalle също препоръчват Източна Европа, но казват, че някои пазари в Западна Европа също трябва да получат вниманието на инвеститорите. Фалк Шоленбергер, директор инвестиции в жилищни имоти в компанията в Германия, смята, че пазарът на имоти в страната, особено около Берлин, Мюнхен и Франкфурт предлага нискорискова възвръщаемост на пазар, който не регистрира двуцифрени понижения на цените, отчетени в държави като Испания и Ирландия.
Ако Европа не звучи привлекателно, Близкият изток и Азия могат да предложат възможности за инвеститорите, склонни да поемат повече риск. Начело в много списъци е сериозно пострадалият Дубай. Анализатори в UBS казват, че цените на имотите в най-големия град в ОАЕ са паднали с 25% от началото на 2008 г. и може да паднат с още 70% до края на тази година. Това е възможност за инвеститорите в търсене на евтини сделки в луксозни курорти, които предприемачите се опитват да разпродадат, за да обслужват задълженията си.
Със сигурност всяка инвестиция преди глобалната икономика да постигне устойчив обрат носи риск, още повече когато е свързана с имоти, които бяха основният катализатор за днешната икономическа каша. За купувачите със здрави нерви и достъп до капитал обаче това може да е най-доброто време от десетилетия за натрупване на имоти, пише в статията.
Материалът предлага и селекция от 18 обещаващи пазари на имоти. От тях за Европа са дадени примери с алпийска вила в Швейцария или Австрия, ваканционни имоти в Хърватия и Черна Гора, апартамент в центъра на Париж или Москва, имение в Италия, вила в Португалия или Испания. Като обещаващи се посочват още пазарите на жилищни имоти в Мароко, Южна Африка, ОАЕ, Австралия, Хонконг, Индия, Сингапур, Бразилия, Карибските острови, Куба и САЩ.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *