Съдебен абсурд връща на Цветан Василев контрола над ТЦ-ИМЕ

Софийският апелативен съд отмени временния синдик и запорите на сметките на ключовото дружество.

Решението премахва едно от най-противоречивите определения на отстранената съдия Румяна Ченалова, с което тя назначи временен синдик в чуждестранна компания, пише “ Капитал Daily „.

Става въпрос за предварителните обезпечителни мерки поискани от свързваното с депутата Делян Пеевски „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“ спрямо контролираното от банкера Цветан Василев „Технологичен център – институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)“ и единия от основните му акционери – офшорката EFV международните финансови Ventures (44%), регистрирана на Британските Вирджински острови. Определението на съдия Ченалова бе постановено на 17 юни, дни преди затварянето на Корпоративна търговска банка, и с него ефективно беше отрязан достъпа на Василев и неговата институция до ключово дружество в корпоративната му империя, през което се разпределяха парични потоци към различни негови бизнеси.

Сред дъщерните дружества на ТЦ-ИМЕ са компании, които са сред големите акционери в стъкларските заводи „Рубин“ – Плевен, и „Сръбска фабрика за стъкло“ – Парачин, русенската корабостроителница, футболния клуб „Ботев“ – Пловдив, и … БТК. Сега с определението на САС от 4 март временният синдик в ТЦ-ИМЕ е отстранен и това вероятно ще отприщи нова битка между лагерите на Пеевски и Василев за контрола над него. Аргументацията на Апелативния съд да събори определението на градския е, че изводите му „са направени единствено от твърденията на молителя, които се явяват недостатъчни, без да са представени доказателства да подкрепят тази теза „. В определението на САС дори не се стига до оборване на най-фрапантните части от определението на Ченалова, които още при постановяването бяха определени от юристи като правен абсурд.

С аргумента, че центърът на основните интереси на офшорката EFV е България съдът приема, че е компетентен да разглежда молбата за несъстоятелност и да назначи синдик на дружеството, въпреки че е регистрирано на Британските Вирджински острови. От подхода на Ченалова става ясно, че за нея липсват граници и действията на българския Търговски закон и юрисдикцията на българския съд може да се прострат навсякъде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *