Съживяват „пътя на коприната“

Министри на транспорта на европейски и азиатски държави са се споразумели да съживят историческия „път на коприната“ и други стари търговски маршрути, свързвали и свързващи двата континента. Това ще стане чрез прилагането на серия от проекти на стойност около 43 млрд. долара, съобщава „Ройтерс“.
Целта е до 2014 г. да бъдат отстранени сегашните пречки пред нормалните търговски отношение по въпросните маршрути. Това включва поправка на съществуващите пътища, оптимизиране на железопътната инфраструктура, облекчаване на процедурите по граничния контрол и разширяване на пристанища.
Министри и висши държавни чиновници от 19 държави, в т.ч. Китай, Иран, Русия, Турция, България и др. са се подписали под споразумение, насърчаващо развитието на инфраструктурата по 230 приоритетни проекта.
Според „Ройтерс“, Турция ще вложи най-много – 11,5 млрд. долара в подновяването на „пътя на коприната“. След нея по очаквани инвестиции се нареждат Иран с 8,4 млрд. и България с 5,5 млрд. долара.
Почти половината от общата сума от 43 млрд. долара вече е гарантирана от държавите, както и от международни финансови институции, като Световната банка и други. Още пари ще се търсят и по линия на публично-частното партньорство.
„Това съживяване и дори прераждане на „пътя на коприната“ ще даде шансове за развитие не само на блокираните поради липса на достъп до море държави от Централна Азия и Източна Европа, но и на много по-отдалечени райони, които ще се възползват от подобрените транспортни връзки“, казва Бари Кейбъл от Икономическата и социална комисия за азиатско-тихоокеанския регион към ООН (ЕSCAP).
„Пътят на коприната“ е включвал серия от търговски маршрути, които преди две хилядолетия са свързвали Римската империя на запад с Китай на изток. Благодарение на тези маршрути, множество други държави, около „пътя“ са процъфтявали икономически.
Планираните сега инвестиции ще позволят на бедни и отдалечени райони, които нямат достъп до морски и океански маршрути, да споделят ползите от глобализацията на световната икономика, смята Кейбъл, който е директор на базирания в тайландската столица Банкок транспортен отдел към ЕSCAP.
Блокираните от сушата държави в Европа и Азия, които са зависими от съседките си относно достъпа до глобалните пазари. Това ги прави уязвими спрямо всякакви кризи от политически и дори военен характер.
„Прилагането на проектите ще разреши множество проблеми и затруднения, тъй като транспортът е жизненоважен за икономическото развитие на всяка една страна“, казва молдовският транспортен министър Василе Урсу, цитиран от „Ройтерс“.
Гу Жи Чанг, високопоставен служител на китайското министерство на железниците пък е потвърдил, че Китай смята да инвестира близо 12,5 млрд. долара в железопътни проекти през следващите няколко години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *