Създадоха нова операционна система за облака

И VMWare се намесва в конкуренцията при операционните системи за облака с първата си собствена система Project Photon (Photon OS). Неотдавна Microsoft обяви олекотена платформа Windows Nano Server.

Новата ОС се базира на ядро Linux и предназначена за пускане в Linux контейнери на т.нар. „нейтив“ облачни приложения, т.е. приложения, създадени за работа в облака, съобщава VMware – компания-лидер в софтуера за виртуализация, пише TechNews.bg .

Project Photon поддържа всички най-популярни формати Linux контейнери, вкл. Docker, Rocket (rkt) и Garden от Pivotal. Системата заема около 300MB дисково пространство, зарежда се бързо и може да се разгръща на платформи vSphere на собствено оборудване, както и на VMware vCloud Air или Google Compute Engine, когато клиентът използва облачна инфраструктура.

Според VMware, новата операционна система е създадена в отговор на потребностите на клиентите. Project Photon позволява за бъде опростена разработката и внедряването на комерсиални облачни приложения.

Photon OS може да се използва на етапа на разработка с различни инструменти и среди, например VMware Fusion, VMware Workstation, HashiCorp Vagrant и Atlas. След това контейнерите с приложения лесно се пренасят на vSphere, vCloud Air или Google Compute Engine, поясняват от VMware.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *