„Таймс“: Бабите и дядовците да печелят от внуците си

Бабите и дядовците във Великобритания настояват да бъдат финансово компенсирани за хилядите часове, които прекарват в грижи за внуците си всяка година. Искането им подкрепят повечето родители, сочи доклад, цитиран от британския в. „Таймс“.

Документът, озаглавен „Преосмисляне на семейството“, е дело на благотворителната организация „Грандперънтс плъс“, зад която стоят над 300 хил. от третата възраст, редовно полагащи грижи за внуците си.

Според проучване, извършено по инициатива на организацията, 60% от семействата подкрепят идеята трудът на техните родители да се заплаща под някаква форма.

Докладът призовава министрите да позволят на бабите да получават детските надбавки, които в момента са в размер до 300 британски лири седмично, ако помагат на родителите да се върнат на работа.

Само родители, чиито деца ходят на забавачница, или които ползват услугите на лицензирани детегледачки, могат в момента да получават надбавката според настоящото законодателство.

Всяко четвърто семейство и половината от всички самотни родители разчитат на собствените си родители да гледат децата им всяка седмица. Стойността на полаганите грижи се оценява на 3,9 млрд. лири годишно.

Поради рецесията се очаква тази цифра да нараства, тъй като работещите родители започват да ограничават времето, прекарвано от детето им в забавачница или с детегледачки.

Според проучването 44 на сто от семействата вероятно ще потърсят по-голяма помощ от бабите и дядовците в отглеждането на децата през следващата една година.

Докладът призовава също на работещите баби да се дава двуседмичен отпуск при раждане на внуче, както и да имат право, също като родителите, на по-гъвкаво работно време.

Консерваторите обявиха, че ще обмислят включването на правото за по-гъвкаво работно време в плаформата си за следващите избори. Правителството съобщи, че заплащането на труда на бабите и дядовците би било малко прекалено, но обеща да обмисли други начини за подпомагането им.

Публикувани наскоро проучвания хвърлят сянка на съмнение върху това дали възрастните дават на внуците си най-добрия старт в живота.

Според данни от изследването „Милениум кохорт“ (за родени през 2000 г.) малчуганите, гледани от баби и дядовци, изпитват трудности в общуването със своите връстници до тригодишна възраст.

Те имат много повече поведенчески проблеми и изостават в ключови етапи от развитието си в сравнение с децата в забавачници или под грижите на детегледачки и дори други членове на семейството. Единственото им явно предимство бил по-богатият речник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *