Таксиметрови фирми в Бургас се обединяват срещу кризата

Малките таксиметрови компании в Бургас се прегрупират, за да оцелеят. Четири от фирмите с до 15 жълти коли вече са се слели в две. Те са обединили ефира и диспечерските си пунктове. „Стъпката е логична с оглед ситуацията на пазара. Така се свиват разходите за офис и персонал и фирмите си дават шанс да продължат дейността си“, коментират от Сдружението на таксиметровите компании.

Между 20 и 30% е спадът в обема на работата, който бургаските таксиджии отбелязват от началото на годината спрямо същия период на 2008 г. Таксито е сред разходите, които в момент на криза първи отпадат от семейния бюджет. Шофьорите на жълти коли не са оптимисти, че за града туристическият сезон ще доведе наплив от клиенти.

За разлика от други браншове кризата не се е отразила на сивия сектор в услугата, потвърждава Иван Христов, собственик на компания и член на Сдружението на таксиметровите компании. „Проблемът е в липсата на контрол“, уточнява той и припомня, че по инициатива на браншовата организация лицензираните таксита в града карат със специален стикер на предното стъкло.
Най-големият пункт за нелегални таксита в момента е на летището. За първи път от две години насам концесионерът не е обявявал процедура за подбор на таксиметровите компании. Като резултат жълти коли, основно от Бургас и Поморие, дебнат наши и чужди туристи, които возят до курортните градчета на огромни тарифи.

Въпреки кризата от Сдружението на таксиметровите компании не предвиждат повишаване в цените на таксметровите услуги. Средната цена на един километър пробег на дневна тарифа е 0.79 ст., нощната е с 0.10 ст. по-висока. Първоначалната цена е 0.99 ст. За минута престой клиентът плаща 0,22 ст. денем и 0,29 ст. нощем. Тарифите в Слънчев бряг и Несебър са три пъти по-високи от тези в областния център.

Продължават и регулярните разговори с общината по подобряване на условията за таксиметровата дейност в града. Основен проблем остават липсата на стоянки. „Не е редно контролните органи да санкционират, без да са създадени алтернативи. Попадаме под ударите на КАТ несправедливо“, жалват се таксиджии и настояват за поставяне на знаци и регламентиране броя на колите, които могат да заемат определени места.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *