Томислав Дончев: Все още имаме проблем със скоростта на усвояването на евросредствата

София /КРОСС/ Членството в ЕС предполага редица очаквания, но ние имаме и съответните задължения към съюза. В първите години имаше доста илюзии, че средствата от ЕС могат да се харчат по „един балкански начин“, което съответно бе и наказано, каза в предаването „Неделя 150″ на БНР министър Томислав Дончев. Според него сега България е на правия път.
До момента сме договорили средства до 37% от цялата сума и разплатени средства до 10%. Министър Дончев каза, че 2010 година е емблематична в това отношение. За първи път отпуснатите средства за инвестиции и похарчените средства е 1:1.
Пътната инфраструктура е много важна, подчерта министърът, не само за България, но и за ЕС.“Нямам основание да променя радикално оценката си от лятото по ОП „Пътен автотранспорт“, но все още са необходими много усилия, защото има голяма част неизползвани средства“, каза Томислав Дончев. Той обърна особено внимание на работата по жп проектите, което е много важно в момента. Средствата от ОП „Транспорт“ са концентрирани върху жп структура. Когато говорим за средства от Световната банка, трябва да имаме предвид, че това са средства, които трябва да бъдат оползотворени, а не са само пари, дадени назаем.
България гледа на световните финансови институции не само като източник на финансиране, а те да бъдат в помощ на България, не само с пари, а с помощ от страна на техните специалисти, каза министърът. България има добър диалог с ЕП, подчерта Дончев, като добави, че освен добра работа тук трябва да има добър диалог с европейските институции. Имаме проблем все още със скоростта на използването на евросредствата, заяви министърът. Не трябва сега да се взираме само в настоящето, трябва да гледаме и далеч напред, убеден е Дончев. Освен инфраструктурата приоритет е образованието, науката, здравеопазването, изреди министърът. Иска ми се да има една много по – голяма и ясна визия за това, кои да бъдат приоритетите на страната.
По отношение на „случая Калина Илиева“ Дончев каза, че фалшивата диплома нарежда случая на страниците на всички издания. Всеки подаден сигнал се проверява, но това не означава, че ще бъдат спрени дадени средства. Обикновено докладите на ОЛАФ в подобни случаи завършват с препоръка към властите на страната. Този чисто български случай не поставя под съмнение предоставянето на средства и действията на България, стана ясно при всичките ми разговори в Брюксел, заяви министър Дончев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *