Тотю Младенов: „Приходите в бюджета към 31 март не позволяват увеличаване на пенсиите“

 

 

© Снимка: БГНЕС

 

Новите мерки „Развитие“ и „Отново на работа“ за трайно безработните и „Адаптивност“ за работещите на непълно работно време ще дадат глътка въздух в кризата на тези социални категории, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. „Програма „Развитие“ е предназначена за безработни лица, които ще бъдат обучавани и след това ще бъдат наемани от работодателите. Държавата ще им плаща една година минималната работна заплата плюс осигуровките върху тях и работодателят ще има ангажимент за още толкова“, каза Младенов. В програма „Адаптивност“ заетите на непълно работно време ще могат да се обучават, квалифицират и преквалифицират в продължение на 6 месеца, като същевременно получават стипендия от 176 лв. на месец, посочи той. „Аз се надявам тази програма също да продължи и да има все повече работодатели и работници, които да се ползват от нея“, добави министърът. В програмата „Отново на работа“ безработни ще имат възможност да гледат деца на родители, които работят и двамата, за да може от една страна да облекчат родителите, а от друга – да бъде създадена допълнителна заетост, каза още Младенов. „Не на последно място – програмата „Аз мога“. Аз мисля, че тя работи най-добре в момента. Вече изпълнихме квотата на хората, които искат да се възползват от нея. Тя е предназначена за работещи, които трябва да си повишат квалификацията в извънработно време. Има голям интерес към нея и в комитета по наблюдение през този месец ще се търсят възможности да се продължи тази програма и да се отпуснат повече средства и повече хора да се възползват от нея“, смята министър Младенов.
Според него договорената мярка в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) безработните да получават 60% от загубения доход ще обхване всички категории безработни, като в момента се подготвя нормативната уредба с промени в Кодекса за социално осигуряване с надеждата те да влязат в сила до месец – месец и половина. „Мярката е много важна, защото по този начин, премахвайки тавана за обезщетения за безработица, които получават хората, преди да бъдат съкратени, сега те ще получават 60% от дохода, който са имали, преди да напуснат работа. Това е допълнителен стимул за хората допълнително да внасят осигуровки, включително и за безработица, за да могат да видят крайния ефект. Когато са изпаднали в затруднение, те да получават една по-прилична сума … и през това време да си търсят работа“, посочи Младенов. За тази цел ще бъдат отпуснати допълнително 45 млн. лв., така че всички хора, които получават в момента помощи за безработица, ще могат да се възползват от тази мярка, добави той.
Министърът посочи още, че не се отказва от намерението за увеличението на минималната работна заплата, като дават възможности н синдикатите и работодателите да се договорят за механизъм за това, следвайки икономическите и социални принципи. „Така че аз се надявам те да стигнат до такова споразумение, има воля в тази посока от двете страни“, каза още Тотю Младенов. Обещанието за увеличение на пенсиите обаче  остава за изпълнение в рамките на мандата на ГЕРБ, както е обещано предварително. „Към 31 март за съжаление приходите в бюджета не позволяват това. Правим всичко възможно да се осигурят тези средства, за да може да си изпълним обещанието“, завърши Младенов.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *