ТПТИ унищожава над 600 хил. работни места в Европейския съюз

Интересите на мултинационални компании движат преговорите между Европа и САЩ за търговското споразумение ТПТИ.

Над 600 000 работни места в ЕС ще изчезнат след подписването на Търговското споразумение (ТПТИ) между Съюза и САЩ, показва университетски анализ от октомври 2014 г. на Д. Джеронимо от Университета в Тъфтс, Масачузетс, САЩ. За сравнение според поръчаните от ЕК и ЕС анализи щели да възникнат 15 000. Увеличеният обем на търговия не е синоним на развитие или още по-малко на устойчиво развитие за ЕС, заяви Борислав Георгиев, експерт по външна търговия, цитиран от БГНЕС. По думите му при оценките и анализите на Търговското споразумение се използват различни икономически модели и основни допускания, които водят до съществени различия.

Интересите на мултинационални компании, чиито обороти надхвърлят Брутния вътрешен продукт на редица държави членки на ЕС, са една от водещите сили, които движат преговорите между Европа и САЩ за търговското споразумение ТПТИ, коментира още експертът. Много често, мултинационалните интереси не са сложени пряко на масата на преговорите, но са определящи. Според него косвени оценки за тези интереси биха могли да се намерят на база информация, изготвяна например в рамките на УНКТАД – Женева. Тези оценки обаче твърде често нито се познават, нито им се дава гласност.

По думите Георгиев двигател на ТПТИ са по-скоро мултинационални и глобални икономически субекти. Поради сложността на споразумението и неговата всеобхватност в редица сектори и/или национални административни структури липсва както конкретен интерес, така и функционален капацитет за национален макроикономически анализ, чрез който да се обосноват национални позиции, какъвто е случая с България. Преговорната структура включва пазарен достъп за стоки, услуги, инвестиции и обществени поръчки, секторни обвързаности с тарифните и нетарифни мерки като санитарните и фитосанитарни мерки, техническите бариери в търговията, всички те разглеждани в тяхната взаимосвързаност, еднородност и прозрачност.

Преговорите на ЕК със САЩ по темата започват през юли 2013, припомня специалистът по външна търговия. Като неформално начало на тази тема може да се разглежда 1990 г. с Трансатлатическата декларация на ЕС и САЩ. ТТИП е нов вид и уникално споразумение по смисъла на този вид многостранни споразумения и по смисъла на СТО-Женева. Затова има всички формални и неформални основания да се изисква изясняване на цялата картина за потенциалното му трансатлантическо въздейстиве върху деловите среди и цялото население в ЕС и САЩ. Затова и оценката на неговото въздействие предполагат редица допускания, предмет и на политически интереси и това често прави особено трудна тази задача.

Що се отнася до българската оценка или позиция за търговското споразумение, тя би трябвало да включва становищата на отделни браншове, разбира се, ако са защитени с числа, а не просто политически декларации. За да бъде чут този глас, делът на тези браншове трябва да е значим за ЕС, т.е. представителен за ЕС-28. Специално внимание трябва да се обърне на факта, че има структуроопределящи сектори от българската икономика, които са небългарска собственост, паричните потоци от тяхната дейност извират от България, но бързо се изпаряват извън България и затова тяхната позиция трудно може да се твърди, че е национална българска позиция.

Не би могло да се говори за националната българската оценка и анализ без да се включват не-Брюкселски и не-Вашингтонски информация за анализи, например на МОТ – Женева, ИКЕ/ООН и УНКТАД – Женева. Те обикновено дават по-скоро обективни и неутрални обзори от световна гледна точка, допълни още Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *