Тринадесет инвестиционни идеи от Гари Шилинг

Шилинг изброява шест направления, в които според него е перспективно да се купува в момента и седем направления, в които е добре да се продава. Инвестиционният хоризонт на тази стратегия е следващото десетилетие, което според мнозина ще е подобно на онази изгубена декада, последвала Голямата депресия. В това обаче няма нищо песимистично, а напротив. Инвеститорите просто трябва да погледнат отвъд привидното и да не чакат някой да им каже какво предстои.
До изборите за президент в САЩ никой няма да ви каже какво следва след икономическия спад, коментира по-рано през тази седмица Пол Фарел от MarketWatch. Ще последва класическият план на икономиите. Може би те няма да са толкова строги, колкото в Испания или Гърция. Може обаче да се окажат и по-тежки от онова, което американците преживяха през 1930 година, посочи нобеловият лауреат Пол Кругман.
Тези мнения подкрепят тезата на Шилинг, че инвеститорите трябва отсега да са готови със стратегия за игри по време на бюджетни икономии. Ясно е, че икономиката на САЩ се нуждае от 3.3% ръст на реалния брутен вътрешен продукт, за да удържи нивото на безработица стабилно. Прогнозите за идното десетилетие не обащават точно това, а напротив – ръстеж около нулата, хронична безработица, ускоряване на глобалната несигурност, регионални конфликти по света, все по-големи разходи за издръжката на военните проекти на Пентагона.
Това дава основания на икономиста да изброи шест сфери, които според него са перспективни за покупки сега:
– Доходоносни ценни книжа – Такива са акциите на ютилити компаниите, на производствените фирми от фармацевтиката, телекомите. Това са сектори, в които първоначално вложеният капитал е голям и това гарантира стабилност. Те изплащат дивиденти по-често от другите бизнеси. Интересни може да се окажат корпоративните и общински облигации с инвестиционен рейтинг.
– Съкровищни бонове – Америка е банката на света, според Шилинг. Тя е остров на стабилност в бурното море. Страховете от инфлация там скоро ще се обърнат в страхове от дефлация.
– Долари срещу евро, австралийски долар и йена – Доларът е най-сигурното място  в момента. Еврото може да се разпадне ако дълговата криза остане неразрешена и рецесията не отпусне Европа. Австралия се превърна в заложник на Китай и зависи изцяло на него заради минералните суровини, които му доставя. Йената пада.
– Апартаменти под наем – В момента на имотния пазар в Щатите има огромен излишък от жилища, а цените продължават да падат. Американската мечта да си собственик на дом е на път да се превърне в история. Да живееш под наем сега е изгодно. При покачване на цените на наемите, да притежаваш имот, който се отдава под наем, е доходоносно.
– Медицински и офис сгради – Това е солидна инвестиционна възможност според Шилинг. От една страна имаме застаряващата нация, а от друга има миграция на лекари от частни практики към болниците заради приетият през 2010 година нов закон за здравеопазването в САЩ. Това създава възможност за ръст в този имотен сегмент.
– Североамериканската енергетика – Това е може би най-добрата възможност за инвестиции в условия на криза заради успеха на Америка да намали енергийната си независимост. Перспективен е природният газ, добиван по всякакви начини, включително и от шисти. Интересни според Шилинг са и канадските, богати на петрол заливи. Ядрената енергетика се забави заради аварията във Фукушима. Възобновяемите енергийни източници, в това число производството на енатол като биогориво, е проблематично, тъй като то зависи от правителствените субсидии.
За продаване според Шилинг са:
– Акции от развити държави – Китай се приземява болезнено, показват последните данни за състоянието на икономиката й. Износителите на суровини страдат. Печалбите на мултинационалните компании намаляват заради слабия долар и рецесията в еврозоната. Забавянето на американската икономика удря печалбите на корпорациите.
– Акции от развиващи се държави – Китай и твърдото му приземяване отново е фактор тук. Заедно с други бързоразраснали се износители, той е уязвим при отслабване на щатската и европейската икономики.
– Банки – Твърде голям натиск има върху доходоносни занимания като банкирането. Банките са принудени да се откажат от печелившите си активности и да увеличат кредитирането. Регионалните банки в Америка пък са в затруднение заради заемите  за закупуване на недвижими имоти.
– Стоки  и суровини – Тук според Шилинг се бе надул класически балон и сега, когато Китай показва слабост, този балон е на път да се спука. Еврозоната и глобалното забавяне на икономиката също оказват своето влияние.
– Ценни книжа със статус „боклук“ – През миналата година гладни за риск инвеститори се насочиха към този тип книжа, в очакване да изкарат по-висока доходност. Това обаче не им се получи. При глобална рецесия броят на фалитите ще скочи рязко, а цените на тези книжа ще се понижат още повече.
– Инвестиции в проекти на строителни предприемачи – Заради лошото състояние на имотния пазар, това в момента не е добра инвестиция, категоричен е Шилер.
– Собствения ти дом и вилата – Излишните имоти, които собствениците стискат, не носят полза нито за тях самите, нито за пазара. Това ще доведе спад на цените с още 20%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *