Турист с яхта харчи за трийсет

Луксозно пристанище за лодки отваря до края на 2007 г.

Нови и употребявани яхти на лизинг за родни бизнесмени пуска „Хипо Алпе-Адриа Лизинг“, съобщи шефката на лизинговия отдел на австрийската компания Силвия Цветанова. Срокът на лизинга е до 6 г. при лихвен процент 3-месечен Еuribor + надбавка и гратисен период от 6 месеца. Таксата за управление се плаща еднократно и е в размер на 1-1.5% от покупната цена, първоначалната вноска е от 30 до 50% от цената.

Един турист с яхта харчи колкото 31 други. Този вид спорт дава възможност у нас да бъдат привлечени по-заможни гости. Това съобщи шефът на Българската асоциация на яхтените пристанища Лъчезар Братоев на конференция за развитието на яхтения бизнес у нас. По думите му яхтсмените хвърлят пари не само за алкохол и дискотеки като масовите туристи. Когато акостират на брега, те купуват дрехи, храна и оборудване за месец. България има условия за развитие на яхтения туризъм, но яхтените портове трябва да бъдат частни, а държавата да се занимава само със сигурността, убеден е Братоев. Според него, за да развием яхтения бизнес, трябва да променим граничния режим. В момента при всяко излизане и влизане в българско пристанище плавателният съд трябва да мине през граничен контрол. В други страни се плава с т. нар. транзит лок режим. Ако България въведе подобен режим, може да изпревари Турция и Гърция, коментира Братоев.

Модерните яхтени пристанища ще привлекат по-платежоспособни туристи, заяви и собственикът на „Венид яхт“ Йордан Динев. В момента обаче почти няма такива. Сега, ако яхтсмен акостира в България, трябва да влезе първо през пристанищата в Бургас или Варна, където има само гранични контролни пунктове. На тях обаче няма условия, защото са промишлени портове, а не курортни, каза още Динев.

До края на май 2007 г. ще бъде готово първото частно яхтено пристанище у нас в курорта Свети Влас – „Марина Диневи“. В него са вложени над 10 млн. евро. Ще събира над 300 лодки. В близост до пристана ще има петзвезден хотел, заведения за обществено хранене, медицински пункт, бизнес сграда, митница, КГПП и пристанищна администрация. До всяка лодка ще са прекарани ток, вода, телефон, кабелна телевизия и интернет. „Марина Диневи“ ще бъде включено в каталога на най-добрите яхтени, пристанища в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *