Търговия, индустрия и строителство са най-успешните отрасли у нас

Работата по големи обществени поръчки осигурява запазено място на част от българските фирми в престижните класации по приходи и печалби. Благодарение на търговете строителството е третият най-успешен сектор у нас след търговията и индустрията. Това показва тазгодишното издание на Топ 100 на фирмите в страната ни, направено от Българската търговско-промишлена палата (БТТП).

Това е 16-а поред класация, като в нея са включени фирмите с най-добри постижения през 2013 г. Изследвани са резултатите от дейността на 6230 дружества, които са произвели 82.05% от брутния вътрешен продукт (БВП) през миналата година. Близо една трета от класираните фирми са от София – 29%. По брой на участници следват Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Средната им печалба за 2013 г. е в размер на 395 хиляди лева. Тя нараства близо 3 пъти спрямо 2012 г., когато е била средно 134 хиляди лева, показват още данните на палатата.

Председателят на БТТП Цветан Симеонов обясни, че първите 100 най-динамични фирми достигат среден ръст от 207% на приходите от продажби през 2013 г. „Това е голям успех в сравнение с постигнатия растеж на икономиката през миналата година от 0.9%“, добави той. Симеонов не скри изненадата си, че при разпределението по сектори строителството излиза толкова напред. „За наше учудване този сектор е на едно от водещите места. Според експертите ни основната причина за това са обществените поръчки, по които работят част от фирмите“, заяви председателят на БТТП. По думите му държавата не бива да си позволява забавяне в плащанията към строителния бранш, тъй като може да изправи предприемачите в сектора пред сериозни изпитания.

От БТТП използваха повода да изтъкнат, че проблемите с подаването на финансовите отчети продължават. Част от фирмите отказват да публикуват данни за печалбите си, признаха от палатата. „В момента глобата за неподаден финансов отчет е до 10 хиляди лева, които не представляват проблем за големи компании“, каза Симеонов. Според него е възможно това да се прави, тъй като бизнесът се притеснява, че партиите ще поискат финансиране или че ще станат обект на набези на престъпни групировки. Но криенето на отчети е присъщо и на големите търговски вериги – някои от тях също предпочитат глоби вместо публичност.

„Затова вероятно трябва да се помисли за увеличение на тези глоби. Пазарът е един за всички. Никой няма право на преференциални условия, когато не си изпълнява задълженията“, заяви Симеонов. Той не можа да каже дали идеята глобите да зависят от оборота за предходната година е добра. Но посочи, че каквото и решение да се потърси, то задължително трябва да премине през оценка на въздействието.

ПО-ПО-НАЙ

Производството на машини и оборудване е секторът, който е успял да премине без сериозни сътресения през кризата. „Причината е, че фирмите от този бранш работят основно за износ“, обясни експертът Олга Чугунска. Туристическият бранш пък присъства най-скромно – в класацията на най-добрите делът му е само 2 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *