Търговските улици спрямо другите търговски формати като инвестиционен актив

Традиционните търговски обекти на оживени локации в централните градски части са изправени пред все по-сериозна конкуренция от нови формати за пазаруване и в промяна в потребителските навици и нагласи сред купувачите. Появата на търговски центрове, ритейл паркове, други търговски зони извън градските част и не на последно място увеличената популярност на онлайн пазаруването означават, че търговските улици теоретично губят от обичайния си поток от клиенти за сметка на по-нови и по-удобни начини и места за пазаруване.
Магазините на търговските улици в големите градове традиционно са сред най-предпочитаните видове инвестиции за инвеститорите в имоти, тъй като тези магазини са облагодетелствани от редица характеристики. Те са свързани с културата за пазаруване и общуване на жителите на града, като наред с това говорят за престиж на марките, които присъстват там, които са склонни да плащат по-високи наеми за мястото си на тези локации. Освен това площта в търговските улици е ограничена, което допълнително подкрепя наемните нива при тях.
Настоящият инвестиционен климат обаче поставя пред търговските улици редица предизвикателства.
Нови данни показват, че изпадналите в затруднено положение търговски имоти, разположени на централни локации във Великобритания, вече не са толкова популярни сред инвеститорите в имоти. Това сочи анализ на консултантската компания CoStar, специализирана в информационни услуги за пазара на имоти.
Икономическият спад е принудил повечето инвеститори в бизнес имоти да спрат дейността си или да продават активи на значително по-ниски цени. Според компанията от януари 2008 г. досега на пазара са регистрирани инвестиционни сделки на стойност 19 млрд. паунда.
Според анализа на пазара през 2009 г. са били сключвани едва 50 сделки на месец в сравнение с почти двойно повече през 2008 г.
Въпреки това през март и април е бил регистриран ръст в активността, тъй като някои купувачи, разполагащи с капитал, са били привлечени от спадащите цени.
По-голямата част от сделките са на стойност под 25 млн. паунда, но въпреки това съществува нагласа, че дъното на пазара вече се вижда.
С толкова малко осъществявани сделки съществува огромен интерес към това кой какво купува, коментира Пол Марпълс, управляващ директор на CoStar във Великобритания.
„Търговските имоти като вид активи стагнираха за известно време, но изглежда, че специално магазините на търговските улици са особено непопулярни сред сегашните купувачи“, казва той. „През първото тримесечие на 2008 г. търговските улици представляваха 70% от всички сделки като брой и 40% като стойност. През първото тримесечие на тази година този дял се понижи до 60% като брой и едва 15% като стойност“.
Според CoStar за този спад има няколко причини. „В основата на проблема стои диверсификацията на риска от приходи“, обяснява Марпълс. „Магазин на търговска улица, отдаден на един наемател, е по-рисков в сравнение с търговски център, отдаден на много. Това е особено валидно за сегашната обстановка, при която големи търговци фалират с тревожна бързина“.
Саймън Маркс, мениджър „Анализи“ в компанията, предупреждава инвеститорите и относно прекаленото фокусиране върху други видове търговски имоти. „Предвид лошите очаквания за ръст на цените, наемите от наемателите са единственият приход за наемодателите. През последните няколко месеца ние отчетохме много по-висок дял на обявените за отдаване обекти в търговски центрове, ритейл паркове и други магазини извън града, в сравнение с търговските улици. Това несъмнено ще донесе известна несигурност за инвеститорите“, казва Маркс.
“Хората прибързано обявяват края на магазините на търговските улици, но форматът устоя на появата на търговски центрове, ритейл паркове и пазаруване по интернет”.
От CoStar очакват магазините на търговските улици да се възстановят своевременно. Наемите от търговски имоти имат стабилни характеристики, тъй като търговските улици, към които винаги има интерес, са ограничени по отношение на площ. Наред с това, дългосрочно, търговските имоти се представят финансово по-добре от офис сектора.
“Търговските активи може да останат в затруднено положение в краткосрочен план, докато потребителите се възвърнат към своите навици за харчене от миналото. И това няма да се случи, докато те не върнат своята сигурност на базата на банково кредитиране или на жилищните цени”.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *