Търсим възможности за привличане на израелски туристи

Възможностите част от 800-те хиляди израелски граждани, които избират Турция за своята ваканция, да бъдат привлечени да почиват в България, са обсъдили днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на туризма на Израел Стас Мисечников.
Това съобщи правителствената информационна служба.

През 2008 г. страната ни е била посетена от 105 882 израелски туристи.
Българският туристически продукт ще бъде представен на международното туристическо изложение в Тел Авив, което е на 9 и 10 февруари т. г. Министър Трайков се срещна и с министъра на националната инфраструктура Узи Ландау, който отговаря и за секторите енергетика, петрол и газ.
Министър Трайков е представил пред израелския си колега българския опит в либерализацията на енергийния пазар, която предстои за близкоизточната държава.
Министър Ландау е запознал госта си с напредъка на страната в използването на слънчевата енергия за производството на ток, както и с новите технологии в сектора, разработени от израелски фирми. Интерес за България представляват съвместните проекти по програма „Интелигентна енергия-Европа”, в която Израел ще се включи през т. г.
Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България. През 2008 г. стокообменът ни е 125.5 млн. долара От тях 64.6 млн. долара са износ, а 60.9 млн. долара са внос.
Водещи стоки в българската експортна листа са нефтените масла, изделията от мед, мебели и др. България доставя внася от Израел необработено олово, инсектициди, храни, телефонна апаратура, медикаменти и други.
От 1996 до 2009 г. израелските инвестиции у нас са 235.3 млн. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *