Увеличение на осигуровките с 2 пункта би донесло приходи от 417 млн. лв.

Въпреки че засега правителството не е обявило, че предвижда увеличаване на осигурителната тежест, се правят разчети за допълнителните приходи от една такава стъпка. Подготвен е финансов анализ на предложенията на социалните партньори, внесени в Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Според него, ако осигуровките за безработица и пенсионната вноска бъдат увеличени с по един процентен пункт, допълнителните приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване биха били около 417 млн. лв. Всъщност обаче не е ясно какъв ще е нетният ефект от евентуално увеличение на осигурителната тежест, тъй като то би могло да доведе и до ръст на сивия сектор в икономиката.

Конкретните предложения ще бъдат обсъдени на следващото заседание на тристранката след великденските празници, а искането за увеличаване на осигурителните вноски е на синдикатите.

Анализът е качен на сайта на НСТС и в него се дава оценка на евентуалните финансови резултати от всички предложения на социалните партньори – работодатели и синдикати. Предложението на КНСБ за ръст на осигуровките дойде още през март и се подкрепя от другата синдикална организация – КТ „Подкрепа“. Позицията на социалния министър Хасан Адемов от края на миналата година пък беше, че се обсъжда в бъдеще увеличаване на пенсионните вноски, но това може да стане само в условия на ръст на икономиката, тъй като в противен случай би натоварило както работодателите, така и работниците. В свой скорошен доклад Световната банка също препоръча ръст на осигуровките за пенсии с около 2 процентни пункта. Тогава премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов коментираха, че засега подобна мярка не се обмисля.

За какво ще стигнат

Всъщност дори положителният ефект за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) да е 417 млн. лв., това далеч не би решило проблемите на осигурителната система. Само дефицитът на фонд „Пенсии“ за тази година е почти 1.8 млрд. лв. Общо разходите на фонд „Пенсии“ са 7.8 млрд. лв., а от заложените приходи от пенсионни вноски в бюджета на държавното обществено осигуряване са едва 3.4 млрд. лв. Допълнително държавата прави трансфер от 12% върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени, или около 2.6 млрд. лв. Дефицитът на фонд „Безработица“ пък е 163 млн. лв.

Другите предложения в числа

Само увеличението на вноската във фонд „Пенсии“ с един процентен пункт би донесло приходи на ДОО от 218.2 млн. лв., показва разчетът. Същото увеличение за фонд „Безработица“ би означавало допълнително 198.3 млн. лв. за бюджета му.

Сред предложенията на работодателите е и да отпадне задължението им да плащат първите три дни от болничния на служителите, което беше въведено като антикризисна мярка, а след това остана за постоянно. Ако влезе в сила това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), то би увеличило разходите на ДОО с 84.7 млн. лв. От Българската стопанска камара предлагат фирмите да плащат само първия ден болничен, което може да доведе до увеличение на разходите на държавното обществено осигуряване с 56.5 млн. лв. От АИКБ са предложили още намаляване на осигурителната вноска за фонд „Общо заболяване и майчинство“ от 3.5% на 3%. Според финансовия разчет това би увеличило дефицита на фонда със 102.7 млн. лв. (в момента той е 55.2 млн. лв.).

„През 2013 г. в НОИ бяха разработени няколко варианта за обвързване на пенсионната възраст със средната продължителност на живота. През 2014 г. предстои да се вземе решение за по-нататъшното нарастване на пенсионната възраст“, пише още в документа. Управляващите обаче все още не са взели решение за пенсионната реформа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *