”Умора от помагане” на България или капитулация на ЕС?

Европейският съюз достигна опасен момент. Уморен е и прикрива безсилието си с изискани думи, пише днес полският вестник „Газета Виборча“ по повод отказа на председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу да изпрати експерти в България за по-ефективна борба с корупцията.
След неуспеха на референдумите за конституция на ЕС във Франция и Холандия през 2005 г. Тони Блеър призова за „време за размисъл“ – фраза, която започна да олицетворява объркаността на съюза относно бъдещето. Година по-късно бе родена фразата „умора от разширяването“, а сега в речника на Брюксел се появи нов термин – „умора от помагане“, пише авторът на статията Ячек Павлички, цитирана от БТА.
Той припомня как преди няколко дни българският премиер Сергей Станишев поиска от председателя на ЕК да изпрати експерти в България, които да помогнат за създаване на нови механизми за борба с корупцията и по-добър контрол при усвояването на европейските средства, но Барозу отказа.
Очевидно раздразнен, продължава авторът, Барозу отговори в писмо до Станишев, че съществуващите механизми са достатъчни и че София първо трябва да постигне „конкретни и видими“ резултати, ако иска страните членки да отделят повече средства и специалисти. Освен това Станишев бе предупреден за отправянето на подобни молби, тъй като в ЕС имало „умора от помагане“.
Европа е уморена от разширяване. Вероятно присъединяването на България и Румъния през 2007 г. е било твърде много за обществата в старата Европа, се посочва в статията. Това бе смело решение и удържане на дадената дума, но макар двете страни да положиха големи усилия, за да изпълнят изискванията на ЕС, те не успяха да преодолеят всички предизвикателства на членството.
Предупреждението, отправяно от мнозина, се оказа вярно: България (и в по-малка степен Румъния) има голям проблем със злоупотребите на европейските средства от политици, местни служители и организирани престъпни групи. Именно затова ЕК замрази миналата година 800 милиона евро за българското земеделие, инфраструктура и регионално развитие и постави условието да се въведат механизми, осуетяващи присвояването на средства, за да размрази фондовете, продължава статията.
Днес, засегнати от най-лошата криза от десетилетия, европейските страни членки се отказаха от планове за по-нататъшно разширяване, а някои столици всъщност безмълвно съжаляват, че ЕС няма 12 или 15 членки като едно време.
Забележката на Барозу за „умората от помагане“ звучи малко като капитулация, смята авторът. Той предупреждава, че ако ЕС изостави България, когато тя е в нужда, може да направи това и с други страни.
Всъщност, в исторически план ЕС винаги се е мобилизирал в кризисни ситуации, а сега вместо мобилизиране, сме свидетели на примирение. Ако европейската депресия продължи, ако страните членки започнат да се грижат само за собствените си интереси, за ЕС ще бъде трудно да излезе от кризата непокътнат. Връзките, развивани в продължение на години, ще бъдат разхлабени до такава степен, че съществуването на съюз ще се обезсмисли, заключава полският автор.
С нетърпение чакам един от лидерите да запретне ръкави и да обяви „умора от умората“, завършва Ячек Павлички от „Газета Виборча“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *