Учените доказват: баницата не може да се раздели поравно

Не една домакиня се е сблъсквала с проблема как да раздели баница, торта, пита или друг кръгъл кулинарен деликатес между своите гости, така че да няма сърдити. Трима изследователи са на път да предложат задоволително решение, след като техни колеги близо 30 години безуспешно мислят върху задачата.

Оказва се, че темата отдавна занимава учените. Първите публикации са от 1980 г. и са на американския математик Уолтър Стромкуист, но той не предлага конкретен алгоритъм как да стане това. Този недостатък на „доказателството на Стромкуист“ кара в наши дни с казуса да се захванат двама учени от катедрата по мениджмънт на науката от Станфордския университет в САЩ и техен колега от катедрата по компютърни науки на университета в Хонконг.

Техният алгоритъм, развит на 26 страници и изобилстващ от формули и сложни чертежи, позволява баницата да се раздели сравнително справедливо на три равни части, при това само с две разрязвания. Статията на изследователите още не е публикувана, но може да се намери на сайта arXiv.org.

Проблемът с честното делене на баницата идва оттам, че ако имаме N човека, всеки от тях има различни изисквания към своето парче – някои обичат украшения, други повече плънка или глазура т.н. Въпреки сериозната работа по случая тримата математици признават, че не са успели да се справят напълно със задачата.

Според тях тя се числи към т.нар. PPAD задачи от теорията на игрите, при които няма как при игра с няколко участници с еднолично решение един от тях да спечели повече без промяна в позицията на другите играчи.

Подобни задачи са известни още като изчисления на равновесието на Неш и са кръстени на математика Джон Неш. Името на учения стана широко известно на публиката след излизането на екран на биографичния филм „Красив ум“ през 2002 г., в който носителят на „Оскар“ Ръсел Кроу беше в ролята на Неш.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *