Учените: Ще има повече професори от асистенти

Съюзът на учените в България се обяви срещу някои от предложенията в законопроекта за развитието на академичния състав в България, който предлагат от просветното министерство.
Законопроектът предлага радикална промяна на сегашната система – от силна централизация към пълна децентрализация на системата, каза председателят на съюза проф. Дамян Дамянов на нарочна пресконференция, предаде „Фокус”.
Становището на съюза е, че законопроектът предизвиква противоречия в самата научна общност. Той обезценява вложените усилия и творческа работа на носителите на научна степен „доктор на науките” и на научните звания „професор” и „ст.н.с. I степен”
От друга страна се създават много благоприятни условия за „израстване” на хора без доказани качества, за които не са могли или не са искали да станат доктори на науките или професори. На базата на този законопроект ще се става по-лесно професор, отколкото асистент, смятат от Съюза на учените в България.
Либерализацията на присъждането на научните степени и длъжности е необходим и положителен елемент. В същото време не са създадени нормативни и управленски условия, които биха предотвратили корупционните практики, избора на некачествени кадри, влошаването на качеството на преподаването и обучението, смятат от съюза.
Според учените приемането на този закон без нов закон за висшето образование неминуемо ще доведе до провал на опита за реформа, тъй като те са обвързани.
В четвъртък и БАН излезе с официално становище по проектозакона за развитие на академичния състав. Оттам предупредиха, че проектозаконът в този вид ще доведе до “уравняване на университетите с различно научно ниво“ .
„Можем да си представим и реакцията на обществото, когато се появят хиляди нови професори, а титлите „професор“ и „доцент“ ще станат по-скоро обект на присмех, отколкото на уважение, смятат от ръководството на академията. Новият закон ще доведе до рязко засилване на зависимостта на учените от административното ръководство“, пише още в позицията на БАН.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *