Учители на съд заради ниски оценки.

Родители завеждат дела срещу учители, защото имали претенции, че децата им заслужавали по-високи оценки.

Те атакували преподавателите с текстове от Закона за защита от дискриминацията. Това разказа пред „Монитор“ шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя даде за пример случай с учителка по математика от училище във Велико Търново. Тя написала тройка на свой ученик, като поставената бележка й създала сериозни проблеми. Родителите на хлапето имали претенции, че детето им заслужавало по-висока оценка от „Среден“ 3, като недоволството им било толкова силно, че чак стигнало до съдебната зала. В крайна сметка обаче преподавателката била оправдана, разказа Такева и допълни, че имало и други подобни случаи.

По 10 жалби от педагози на ден получават в Синдиката на българските учители. В повечето случаи педагозите се оплакват от тормоз от страна на родители или директори. Родителските претенции и очаквания от преподавателите стигали толкова далеч, че дори се оплаквали, че учителката не се „усмихвала“ на детето им. Други пък били недоволни, че преподавателката не следяла дали третокласникът им си изяждал всичко в стола. Според Такева зад тормоза над учители често стоят лични проблеми на родителите и те си позволяват да използват педагозите като боксова круша.

Според изследване на Синдиката на българските учители около 65% от педагозите търпят психически тормоз, а около 2,5% са жертва на физическа разправа. В последните години посегателствата над учителите зачестиха, въпреки че през 2013 година нападенията срещу даскалите беше криминализирано Само преди броени дни в Севлиево майка преби преподавателка пред очите на децата от втори клас.

2000 случая на побой и психически тормоз са регистрирани за последната година. Това заяви по-рано вчера Юлиян Петров от синдиката на учителите пред бТВ. „Ние имаме нарушение на доверието на българските учители към училището. Ако погледнем 30 години назад, обсъждането с учител на дадена оценка беше недопустим въпрос“, каза още Петров.

Според него училището трябва да се превърне в затворена система и външни лица да не бъдат допускани без разрешението на директор или класен ръководител. „Трябва да се консумират законите така, както са написани“, допълни още Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *