Федералната резервна банка планира да изкупи обратно облигации за 62 млрд. долара

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 1.4%, до 11 951.91 пункта, което е най-ниското му ниво от 18 март насам. Само три от индустриалните компоненти на DJIA отбелязаха повишения вчера, В рамките на седмицата индексът падна с 1.6%. За последните 6 седмици той е загубил 6.75 от стойността си, като това е най-продължителният му спад от 2002 г. насам.
Широкият Standard & Poor’s 500 завърши петъчната сесия със загуба от 1.4%, до 1 270.98 пункта. През изминалата седмица индексът падна с общо 2.2%, като това е негово шесто поредно седмично понижение.
Най-силен спад реализираха акциите на компаниите в енергийния сектор, като индустриалният индекс се понижи с 1.9%, воден от срива на цените на петрола с близо 3%, след като Саудитска Арабия обяви, че планира да увеличи добива. За поевтиняването ан суровините помогна и силното поскъпване на долара срещу еврото, заради продължаващите спекулации около спасяването на Гърция от фалит.
По време на сесията в петък финансовият сектор също регистрираше значителни загуби, но след като CNBC съобщи, че регулаторите в САЩ могат да намалят изискванията за допълнителни капиталови резерви на банките, акциите на финансовите компании ограничиха поевтиняването си до средно 1%.
Но огромните фискални проблеми в Европа и САЩ продължават да оказват силен натиск върху дълговите пазари и финансовият сектор. Въпросната индустриална компонента на S&P 500’s загуби близо 10% от стойността си през това тримесечие.
В петък технологичният индекс Nasdaq Composite падна с 1.5%, до 2 643.73 пункта. Индикаторът се понижава в 5 от последните 6 седмици.
Във последната  сесия на Нюйоркската фондова борса бяха изтъргувани над 1 милиард акции, като падащите позиции бяха 4 пъти повече от тези с поскъпващи акции.
Американските пари поскъпнаха с 1%, до 1.4348 долара за евро, като индексът на Nasdaq за движението им срещу шест от основните валути се покачи с 0.887%, до 74.834.
Силен моментен тласък на долара даде доклад на Федералната резервна банка, която планира да изкупи обратно през този месец облигации за 62 млрд. долара, в последната фаза на втория кръг от количествени улеснения. Покупките стартират този понеделник, като след публикуването на информацията търсената доходност на американските облигации с 10-годишен падеж падна с 4 базисни пункта, до 2.96%, заради нарасналото търсене.
По-скъпият долар оказа натиск върху цените на суровините, като медта поевтиня с 1.21%, златото падна с 0.88%, среброто с 2.93%, а цената на юлските фючърси на суровия петрол сорт WTI се понижи с 2.59%, до 99.29 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *